Бургас ще посрещне с нови ателиета, модерни учебни зали и подходяща творческа среда първите студенти, които ще се обучават в новия филиал на Националната художествена академия, първи извън столицата.

Базата се намира на втория етаж в обновената пристанищна Магазия 1. В момента по проект на Община Бургас се извършва реконструкция и преустройство на помещенията, в които ще работят преподавателите и студентите. Там се обособяват отделни кабинети, в които ще се водят лекции и практически занятия по отделните специалности. Изграждат се необходимите електрически и вентилационни инсталации.

Промените в интериора ще внесат в Магазия 1 не само удобства, но и голяма част от творческата атмосфера на Националната художествена академия.

За реализирането на реконструкцията Община Бургас отпусна собствени средства и оказва логистична подкрепа за неговото реализиране. Ремонтните дейности трябва да приключат до първата половина на септември.

Филиалът на НХА, който отваря врати в Бургас, се радва на голям интерес. След преминалите кандидатстудентски изпити, всички обявени места за обучение във висшето училище са запълнени. Любопитен факт е, че доста от приетите студенти са руски граждани.