Европа дава 1300 000 евро за нова европейска програма срещу двойния стандарт за храните. Така независими организации и лаборатории ще могат да правят тестове, които да доказват, че храните имат различно качество.

Това ще помогне на Еврокомисията да добие много ясна представа кой и как нарушава качеството на храните в Източна Европа, за да могат да бъдат санкционирани нарушителите, коментира Евродепутатът Емил Радев пред Би Ти Ви. Има европейска директива, която забранява под една и съща марка да се продават храни с различно качество. Но за българските органи е много трудно да санкционират една мултинационална компания. Затова ние се борим за законодателство и един централизиран орган.

Радев посочи, че България е една от страните, където се дават най-малко сигнали за по-лошо качество. Затова според него е необходима и информационна кампания, за да знаят българските потребители по-добре правата си.

По отношение на Истанбулската конвенция той каза, че няма как да бъде коментирано решение на Конституционния съд. Радев изрази надежда, че България ще укрепи законодателството си по отношение на домашното насилие.