„Молбата ми е да предадете на българите, че имаме рядко храбри и добре подготвени граничари. Ще ги награждаваме, ще ги обличаме. Даже минах и през склада-обувки, дрехи, всичко, сиреч няма никакъв недостиг. Всичко удобно, меко, така че да се гордеем с тях...”- Това каза днес министър – председателят Бойко Борисов след проверка на границата в района на Малко Търново.

„Негативните новини са си важни. Това са истинските новини, важното, но все пак като българи да ги похвалим. Защото много хора не си представят гората. Не си представят какво е стотици километри пресечена местност, може би сега като гледаха по плажовете на Испания как влизат и изведнъж побягват по 50-60 човека, могат да си представят, ако не са тези хора, какво щеше да е в България”, заяви Борисов. Той отбеляза, че миграционният натиск е огромен, като само за година над 2500 души са върнати в страните по произход.

„Доволен съм много от усилията, които се полагат. Всяка нощ се задържат хора. Това са 19-20 годишни младежи-тичат, бягат, гонят се, много пъргави... имаме случаи 22-23 души-стъпките им са една в друга, за да могат патрулите да не могат да засекат, но така или иначе нашите граничари се справят.

Премиерът подчерта, че страната ни е единствената неуязвима до този момент от мигранти. „Българският вариант работи добре и се надявам в Европа да го споделят.

„Благодарност към тези храбри момчета и момичета, които охраняват българската границата. Тъй като всичко навсичко, ние имаме 200 мигранти в центровете. Всички ние спиме спокойно и си мислим, че това е даденост. А то не е. Ние го дължими на всичките тези граничари. Специално съм възложил на шефа на гранична полиция да ми предложи за награди, знаци, лично оръжие, за най-изявените... Осигурили сме вечер, сутрин автобуси, за граничарите, които не са от района- от мястото където живеят до работното място, да не си развалят семействата. Което също не е маловажно”, изтъкна Бойко Борисов.

„Странджа планина е много красива, но и много трудна за опазване”, каза той. От понеделник на границата ще бъдат командировани още 50 служители от специалните сили. На мястото са изпратени и допълнително още 40 граничари. До 15 септември т.г. ще бъдат закупени нови 70 автомобила-марка „Ровър”, след като наскоро бяха получени 180. Граничарите са напълно обезпечени и с необходимото им облекло, „така че, и самочувствието и начина по който се чустват чисто като авторитет сред гражданите, да са на ниво”.