Над 1,5 милиона души в България живеят в панелни блокове. Сивите постройки са малко над 21 000 и винаги са се възприемали като символ на социализма.

От тези хиляди сгради обаче се отличава една построена през 1969 г. Това е блок № 76 в жк. „Лазур“, който наскоро бе саниран по Националната програма за енергийна ефективност и успя да „скъса“ визуалната връзка с онези времена.

18-етажната сграда е възложена за изпълнение на „Артстрой 1 Кънстракшън“ ЕООД с препоръка фасадата да бъде обновена по ефектен начин, поради знаковата локация на сградата.

След приключване на ремонтните работи през пролетта на тази година, на оживения булевард в Бургас се разкри различна и съвременна гледка. Блокът е с променен силует, съчетава чисти цветове и щрихи, които създават триизмерен ефект и въплъщават духа на морския град. Проектът за фасадно оформление, чийто автор е арх. Емил Бурулянов от Архитектурно Бюро „Декор Дизайн“ ЕООД, олицетворява платна на ветроходка.

„Ние не само изграждаме стабилни сгради, ние ги създаваме забележителни. Съвместно с „Креарх“, „Декор Дизайн” и графити-артиста Esteo реализирахме проект, който не може да бъде подминат с безразличие. Освен, че жилищният блок е обновен, е носител и на истинска форма на изкуство“, заявява изпълнителят.

Фирмата участва в програмата „Изпълнение на инженеринг – проектиране и изпълнение на СМР във връзка с реализация на националната програма за енергийна ефективност на многопрофилните жилищни сгради на територията на Община Бургас“ и е завършила обновяването на седем жилищни блока.