Д-р Васил Костадинов е управител на медицинска лаборатория „ЛИНА”, която е една от най-големите в България. Тя има филиали в областите Бургас, Варна и Ямбол и в нея работи голям екип от опитни професионалисти, които постоянно въвеждат най-модерните тестове и изследвания.

Следвайки мотото: „Ние измерваме Вашето здраве, „ЛИНА” има социална мисия, която е да насърчи пациентите да обръщат повече внимание на здравето си. Поради тази причина от лабораторията подемат нова инициатива, която стартира през август и ще продължи до края на годината, а при интерес от страна на пациентите и през следващата. Тя е свързана с безплатни изследвания на основни показатели.

- Д-р Костадинов, кога започва кампанията за безплатни изследвания и показатели за кои заболявания ще включва?

Поставяме началото ѝ от първи август. Нейната цел е ранна диагностика на част от най-често срещаните социално значими заболявания. Това са болести, свързани с обмяната на веществата, каквито са повишената кръвна захар (диабет), подагра (повишение на пикочната киселина), нарушенията на мастната обмяна, изразяващи се в повишение на холестерола и триглицеридитe, водещи до сърдечносъдови заболявания. Също нарушения на отделителната система – бъбреци, пикочен мехур, пикочни пътища, при които се променят показателите урея и креатинин, ранна чернодробна патология, характеризираща се с промяната на някои от по-чувствителните ензими на черния дроб, както и други състояния и болестни процеси.

- Каква е целта ка кампанията и за всички пациенти ли ще бъде достъпна?

- Искаме да стимулираме хората от всяка възраст да се отнасят отговорно към здравето си, като се създадат възможности за всички - без значение от това дали са здравно осигурени или не, дали са бедни или богати, дали са информирани или не, да разберат, че е добре човек да се изследва и да знае дали е здрав. Така той знае дали има нужда от лечение, дали трябва или не да спазва диета, двигателен режим, както и към какъв лекар да се обърне, ако се наложи. Целта ни е да поставим началото на осъществяването на идея, която се надявам да просъществува и не само това, но и да се надгради, да се развие и в нея да се включат повече хора – лекари, пациенти, лаборатории, болници, фондове и всички, желаещи да подкрепят ранното и навременно диагностициране на споменатите заболявания. А защо не и на много други не толкова чести, но също толкова важни за обществото заболявания.

- Как ще провеждате изследванията и за какъв период от време?

- Самата инициатива като реализация, организация и финансиране е изцяло поета от екипа на лаборатория „ЛИНА”. Изразява се в напълно безплатното изследване на два биохимични показателя, които на всеки два месеца ще се сменят, което дава възможност повече хора да успеят да се изследват и да разберат дали имат предразположение към определено заболяване. Разбира се, ще има цикличност и показателите ще се повтарят през определен период в различни комбинации, така че тези, които не са успели, да имат възможността да се включат впоследствие. Засега планираме кампанията да продължи до края на годината, а при интерес от страна на пациентите и през следващата.

- Какво е необходимо да направи пациента, за да се изследва?

Пациентите могат да посетят лабораторията сами, могат да бъдат насочени от лекар, както и към другите назначени анализи да поискат безплатно да им бъдат направени тези, които са включени в кампанията. В тази инициатива пациентът заплаща само манипулацията за вземане на кръвна проба, включваща епруветките, иглата и труда на лаборанта и администратора на стойност 2 лева. Самите анализи са безплатни.

- Вие сте първата лаборатория, която извършва и месечни профилактични кампании. Как се възприемат те от пациентите?

- Тези кампанни разбира се продължават, тъй като се наложиха и пациенти и лекари свикнаха с тях. Те са добър вариант, защото изследванията в тях са на половин цена. С тях ние не дублираме профилактиката, осигурена от НЗОК. Напротив - както с профилактичните кампании досега,така и с тази инициатива ние я допълваме и целта ни е да подпомогнем пациентите и лекарите и всъщност самата система на здравеопазване. Ако нашата инициатива бъде подкрепена от обществото, тя би могла да претърпи и сериозно развитие. Разбира се ние не сме максималисти и сме наясно,че на дълъг път се тръгва с бавна стъпка. Желанието ми е хората да са здрави!