Пожарникарите в Карнобат, които са втори по натовареност в страната, ще имат модерна сграда след 50 години чакане. Първа копка беше направена днес, като на церемонията присъстваха областният управител Вълчо Чолаков, заместникът му Владимир Крумов, директорът на ОДМВР-Бургас старши комисар Калоян Калоянов, старши комисар Красимир Шотаров от ГДПБЗСН-София, Васил Василев – началник на РДПБЗН-Бургас, кметът на Карнобат Георги Димитров и други.

Пожарната в Карнобат е на близо 130 години. Намирала се е в помощни помещение на тогавашната Община, където е и сега. За значимостта й може да се съди по големината на гасителния район, който е вторият в страната, тъй като обслужва общините Карнобат и Сунгурларе с 60 населени места.

Идеята за построяване на нова сграда възниква преди около 50 години, а за позиционирането й на отредения терен – отпреди 30 години. Поради различни причини намерението за изграждено не се е осъществило през годините.

През 2011 година започва процедура по предоставяне на терена с право на строеж от Община Карнобат на МВР. През 2016 г. вече има изготвен проект с разрешение за строеж и от миналата есен приключена обществена поръчка за избор на строител. Но близо половин година е било цзабавено сключването на договор поради обичайните вече обжалвнания пред 2 инстанции.

„С повечето от колегите сме от десетилетия тук и доста се измъчихме със старата техника и сегашните условия в сградата. Но искам да изкажа и задоволство, че по наше време навлезе чисто нова техника за няколкостотин хиляди и след година и нова сграда за близо 2 милиона след обзавеждане и оборудване. Същото пожелавам и за колегите от РУ които също заслужават по-добри условия за работа и иобслужване на гражданите н. Карнобат заслужава да има подходящи и модерни сгради тези две служби на МВР“, каза. главен инспектор Димитър Грозев – началник на Пожарната в Карнобат.