Събитието в Бургас отбелязва годишнината от Уудсток, а също така предоставя възможност за творческа изява на утвърдени автори – писатели, музиканти, художници, актьори, фотографи и представители на други вдове изкуства, но и на младежи

Ако сте от хората, за които фестивалът Уудсток има значение, това събитие в Бургас е точно за вас. Легендарният фест - Уудсток се провежда на 15,16 и 17 август 1969 година в градчето Бетъл във фермата на Макс Ясгур. Макар, че Уудсток се асоцира с хипи-движението, фестът се превръща и в арена за изява на най-виртуозните и знакови изпълнители от многообразните рок-жанрове, блуса, джаз фюжъна. През 1969 година пред близо половин милион души най-доброто от себе си дават легендарните групи и изпълнители като „Блъд, сует енд тиърс“, Джо Кокър, Джими Хендрикс, „ Крийдънс клиъруотър ривайвъл”, „Кросби, Стилс, Неш енд Йънг”, „Джеферсън Еърплейн”, Джанис Джоплин, Ричи Хевънс и мното други ключови имена.

Почитатели на фестивала решиха да пренесат духа му и в Бургас по един изключителен начин. Музикално-литературната вечер „Буургсток” ще се състои на 9 август от 18,00 часа в Дома на Писателя в Бургас. Мястото е отворено за младите и талантливи хора, затова младежи литератори ще се включат с прочит на култови текстове на легендарния писател, поет и художник Джак Керуак.

В програмата на арт-проявата са включени още авторска модерна поезия и белетристика, както и култови рок-произведения от легендарния музикален фест Уудсток.

„Буургсток” , чийто инициатор е Творческата комисия на Бургаската писателска общност, в никакъв случай не поставя каквито и да било грандомански цели. Това, което искаме да направим, е не само да отбележим годишнината от Уудсток, а също така да предоставим възможност за творческа изява както на утвърдени автори – писатели, музиканти, художници, актьори, фотографи и представители на други вдове изкуства, но също така и на млади таланти, за които Буургсток може да се превърне в техният летящ старт”, коментира председателят на Творческата комисия Наталия Недялкова.

Акцентът на събитието в историята на музикалния фест, така и на влиянието му върху съвременната литература, и изкуството, като цяло.

„Името на арт-проявата не е случайно, както не е случаен и месецът, в който се провежда. Преди 49 години в средата на август, светът е буквално разтърсен от един легендарен фест, Уудсток, който първоначално е приет с огромна доза скепсис, недоверие, донякъде ирония, но, който в края на краищата събира 500 000 души. И от чиято сцена започва истински звездна кариера на редица знакови имена не само в рок-музиката, но и изкуството като цяло.