Със заповед на шефа на Българската агенция за безопасност на храните (БАБХ) Дамян Илиев в Централното управление на агенцията се създава Национален кризисен щаб във връзка с усложнената епизоотична обстановка в страната.

Под "усложнената епизоотична обстановка в страната" БАБХ има предвид ситуацията с чумата по дребните преживни животни, обстановката около болестта африканска чума при свинете, както и заболяванията инфлуенца (грип) по птиците.

Задълженията на Националния кризисен щаб включват да се провеждат ежеседмични събрания, с които да се подпомага изпълнителният директор на БАБХ в процеса на вземане на решения.
Щабът трябва да обезпечава необходимите физически и технически ресурси за координация и изпълнение на различните задачи, необходими за профилактика, ограничаване и ликвидиране на заболяванията.
Звеното също така трябва да събира, обобщава и анализира информация за епизоотичната обстановка в страната, както и да поддържа постоянна готовност за борба с трите заболявания при животните, споменати горе.

Сред функциите на кризисния щаб са още да ръководи, координира и контролира дейността на областните епизоотични комисии и регионалните кризисни центрове в страната. Щабът трябва и да следи информацията за заболяванията от други държави членки на ЕС и трети страни и да поддържа връзка с международните ветеринарни организации.