Българските Военноморски сили демонстрираха своите способности по време на деня за посещение на високопоставени гости в рамките на националното военноморско учение с международно участие „БРИЗ 2018“.

На борда на фрегата „ВЕРНИ” заместник-министърът на отбраната Анатолий Величков, давайки висока оценка за успешно изпълнените епизоди от учението, оповести. че днес Народното събрание е приело актуализирания проект за инвестиционен разход за придобиване на два многофункционални модулни патрулни кораба за ВМС.



Заместник-началникът на отбраната вицеадмирал Емил Ефтимов определи „БРИЗ 2018” като венец в подготовката на флота през годината, доказателство за което е блестящото и в пълен обем изпълнение на планираните действия и тренировки.

„За пореден път българските военни моряци показаха висок професионализъм и демонстрираха своите нараснали способности“, каза командирът на ВМС контраадмирал Митко Петев.

Ликвидирането на „пожар на борда на търговски кораб в пристанище Бургас” беше извършено от военнослужещи от ВМС, съвместно с представители на различни държавни, областни и регионални организации. С този епизод, както и с операцията по оказване съдействие на органите на МВР за извършване на бордова инспекция на кораб, заподозрян в незаконен трафик на оръжие, спасяване на бедстващи хора на море и ликвидиране на разлив от нефтопродукти на море, се отработват необходими способности за действия при кризи от невоенен характер, в които участват и граждански структури.



Способностите на военноморската авиация за евакуация на ранен от борда на кораб показаха военнослужещи от ВМС, съвместно с колегите си от френския командно-щабен кораб със спомагателно назначение „MARNE”.







Гостите наблюдаваха и бойните възможности на военния ни флот, свързани с отразяване на атаки от въздушен противник, атака на подводница от единичен кораб с използване на противоподводни бомби, артилерийска стрелба по въздушна цел, както и артилерийска стрелба от вертолет „ПАНТЕР” по морска цел.

Присъстващите на борда на фрегата „ВЕРНИ” с интерес наблюдаваха епизода по отдаване на чест на построените кораби, участващи в учението: фрегата „ДРЪЗКИ”, фрегата „СМЕЛИ“, корвета „РЕШИТЕЛНИ“, холандската фрегата „DE RUYTER”, румънската фрегата „REGELE FERDINAND“, турската фрегата „FATIH“.

Демонстрациите на море завършиха с операция по отразяване на атаката на асиметричен противник с бързоходна лодка - способности, чието придобиване се определя от съвременните заплахи за сигурността.

На брега, след като фрегата „ВЕРНИ” застана на пирса в Пункт за базиране Бургас, гостите и представителите на медии имаха възможността да наблюдават съвместните действия на две групи и бързоходна лодка от формированието „Специални сили” на Военноморските сили, два вертолета „ПАНТЕР” от морската вертолетна авиобаза и група за поддръжка с бойни бронирани машини „Хамър” от Сухопътните войски, които демонстрираха възможностите си провеждане на специални операции по овладяване на наблюдателен пост на паравоенно подразделение.

На ВИП-деня на военноморското учение „БРИЗ 2018“ присъстваха и командващият на Съвместното командване на силите генерал-лейтенант Любчо Тодоров, вицеадмирал от запаса Пламен Манушев - член на Комисията по отбрана в Народното събрание, висши офицери от Министерството на отбраната и видовете въоръжени сили, представители на държавни институции и неправителствени организации, на областната и общинската власти в Бургас.