Кюстендилски животновъди ще дарят 80 овце на колегите си в засегнатите от чумата по дребните преживни животни райони в Странджа.

Това обяви животновъдът и заместник-председател на Асоциация „Обединени български животновъди“, Юлия Коюнджийска. Тя самата е в готовност да предостави от животновъдния си обект в община Кочериново общи 30 животни. „Самото решение да подпомогнем колегите ни от Странджанския край беше взето от управителния съвет на Асоциацията по време на Църногорския събор. Тогава един от колегите предложи да създадем оперативен щаб за дарения с представители и председатели на Областни консултативни съвети по животновъдство от 13 области в страната. Само от Кюстендилския край са заявени за дарения 80 овце, от Пернишко тяхната бройка е 150.Информацията съобщава Монитор.

Самите дарения ще станат, след като премине карантинния срок, който е 6 месеца. Към момента аз самата имам много обаждания от животновъди в Кюстендилско, които са съгласни да направят дарения. Предстои да съберем информация от останалите колеги на Областни консултативни съвети. Такива имаме в Кърджали област, Смолян област, Пловдив област, София област и др.“, обяви пред наш екип Коюнджийска. Тя заедно със съпруга си разполага с три ферми в Кочериново, в които отглеждат 150 говеда, 520 овце, 50 кози и 100 коня.

Коюнджийска се занимава със животновъдство от 25 години и е категорична, че трябва да бъде помогнато на колегите й от засегнатите от чумата райони в Странджа. „Колегите могат да дойдат на място при нас и да си изберат животните. Няма никакъв проблем и да ни погостуват. Всичко това обаче ще стане след комуникация с Българската агенция по безопасност на храните. Начина на придвижване на животни е ясен – само идентифицирани животни и с добър здравен статус“, обяснява още животновъдката от Кюстендилския край.