Даниел Ганев, един от братята-борци, задържани за грабежи над чужденци в Слънчев бряг, както и техният приятел Николай Бабачев, поискаха да излязат от ареста. В момента Окръжният съд в Бургас гледа мерките им за неотклонение, след като миналата седмица магистратите в Несебър ги оставиха в ареста.
Майката на Николай- Недка , беше допусната от съда като свидетел. Синът ми страда от диабет, на инсулин е от 11- годишен. Неподдържането на състоянието му ще доведе до усложнение. През годините д мъжа ми сме полагали много гтрижи. През нощта Николай е изпадал в безсъзнание. Синът ни не е напускал дома ни допреди 2 години, когато реши да замине да работи в Слънчев бряг. Той е добър ученик, завършил е Математическата гимназия, приет е в 2 университета. Ние държим да продължи образованието си и да продължим да се грижим за нето. Ние му помагаме по всяакъв начин“, каза майката, която е учител по професия.
Според прокуратурата жалбите срещу мярщката за неотклонение „Задържане под стража“ са неоснователни. „Няма нови обстоятелства, които да налагат изменение. Има безспорни доказателства срещу тях. Привлечени са като обвиняеми за две престъпления, които не са инцидентни решения, а са планирани. По никакъв начин не могат да бъдат оставени да търпят друга мярка в Слънчев бряг, а по родните им места – ще се затруднят следствените действия.“, настоя държавното обвинение.
Според защитата на Бабачев няма доказателства, че подопечният му ще се укрие. „Ще лишим един 19-годишен младеж да израства трудово и социално“, каза адвокатът. Той поиска за Николай парична гаранция или подписка. „Искрено съжалявам. Осъзнавам огромната си грешка, която няма да повтарям. Обаче в ареста ми е тежко. Храната в ареста не е подходяща за мен, тъй като аз трябва да спазвам специален режим. Дават ми бял хляб, а аз трябва да ям пълнозърнест. Отделно – има напрежение, а аз не съм свикнал с това.“, каза Николай Бабачев.
Според адвоката на Даниел Ганев той има постоянен адрес в Сливен, в момента временно пребивава в Слънчев бряг. „Двете престъпления са извършени в рамките на половин час. Съвсем нормално е в рамките на някаква емоция да бъдат извършени“, каза защитата. Той също поиска по-лека мярка за неотклонение.
„Осъзнавам грешката си. Най-много искам да приключи всичко. Не мисля, че тази мярка е подходяща за това, което сме направили.“, каза той.

Съди Гагашев обаче не се трогна и остави без уважение жалбите на двамата подчинени. Така те се връщат обратно в ареста.