Да бъдат отпуснати средства на Училищното настоятелство на ПГЕЕ „Константин Фотинов“ за закупуване на униформи за Втори ученически гвардейски оркестър и доокомплектоване на униформите на Четвърти ученически гвардейски отряд.

Това предлага общинският съветник Георги Дракалиев в своя докладна. Тя ще бъде разгледана на следващата сесия на Общинския съвет.

Заложената сума е 5 000 лв, като средствата да бъдат отделени от издръжката на общинската администрация.


„В своята 50-годишна история, ПГЕЕ „Константин Фотинов“ е съхранила и запазила традициите на училището, възпитавайки у подрастващите чувство на принадлежност към родината. През 2011 г. е създаден Представителен гвардейски блок“ от момчета, облечени в гвардейски униформи, както и ученически гвардейски оркестър. През ноември 2011 г. са закупени и униформи на гвардейския блок, съобразени с националните традиции и традициите от българската военна история“, коментира Дракалиев.

Бургаската гимназия е първата, удостоена със знаме и тамбурмажор. Това се случи на церемония на 3 юни тази година в морския град. Тогава знамето на Четвърти ученически гвардейски отряд и тамбурмажора на Втори ученически гвардейски оркестър бяха връчени от зам.-министър председателя и министър на отбраната Каракачанов. Събитието се проведе под патронажа на президента Радев, с подкрепата на Министерството на отбраната и с участието на Националната гвардейска част.



В своите мотиви общинският съветник Георги Дракалиев излага и необходимостта от отпускането на съответната сума. „Необходимо е униформите на младите бургаски гвардейци да бъдат идентични с автентичните униформи на Националната гвардейска част, за да могат те да вземат участие в даването на тържествено обещание пред президента.

Това е ритуал, който ще се състои през септември. За целта училищното настоятелство се нуждае от средства за закупуване на нови униформи за оркестъра и доокомплектоване на униформите на отряда. Цялата сума е 9500 лв., като в нея се включват различните елементи на облекло и аксесоари“.