5133 литра нелегален етилов алкохол иззеха митнически служители само за ден - на 13.07.2018 г., в рамките на активните проверки срещу нерегламентираните производство и търговия с акцизни стоки в района на Черноморието.

Екип на митническа мобилна група, при обход на междуградски път в община Поморие открива 134 литра етилов алкохол, разфасован в 2 пластмасови туби и 11 бутилки с етикети от минерална вода с различна вместимост. Жълтият на цвят алкохол е с алкохолен градус 37% vol. Митническите служители намират алкохола изоставен от крайпътни търговци, които са се подплашили от приближаването на мобилната група и са изоставили стоката си.

Няколко дни по-късно, на 16.07.2018 г., митнически служители извършват проверка в частен имот в област Бургас, където в избено помещение откриват 500 литра ракия, разпределена в 50 съда по 10 литра всеки. По думите на собственика ракията била произвеждана чрез изваряване в казан от закупено грозде в продължение на няколко години.

Най-голямото количество нелегален алкохол е открито при проверка в село в община Аксаково, в която са взели участие митническа мобилна група и служители на митниците Столична и Варна, както и полицейски служители от Икономическа полиция Варна. В помощни постройки на частен имот митническите служители установяват общо 3859 литра спиртни напитки с алкохолно съдържание между 45 и 60 %vol.

В същия ден, при две проверки на друго населено място на същата община, са открити още 1140 литра нелегален алкохол. В избено помещение под жилищната сграда, митническите служители от митническа мобилна група откриват 7 пластмасови бидона с вместимост по 100 литра, пълни догоре с общо 700 литра жълт на цвят етилов алкохол и алкохолен градус между 42 и 55 %vol, установени със сертифициран денситометър. При втората проверка, отново в частен имот, митническите служители откриват още 440 литра етилов алкохол без документи по ЗАДС, от които 120 литра с алкохолно съдържание 70 %vol и 320 литра със съдържание на алкохол от 45 до 58 %vol.

И при трите случая в рамките на проверката за установения алкохол не са представени документи по Закона за акцизите и данъчните складове. Взети са проби за лабораторен анализ на задържаните продукти. След излизане на резултатите от лабораторните експертизи ще бъдат образувани административнонаказателни производства.