Благотворителният плувен маратон на Сдружение „Онкоболни и приятели” в Бургас тази година събра рекорден брой участници. 38 души скочиха в морето, за да донесат надежда на всички, които водят своята битка с рака. Най-малкият участник бе 5-годишният Христо от Бургас, който скочи в морето заедно със своята майка. Сред най-опитните бе Албена Пенева, която зсе включва в маратона за трета година.

„Преживяла съм инсулт и три месеца бях в кома, участвам напук, за да покажа, че съм по-силна от преди. Искам да покажа на всички хора с увреждания, на всички възрастни, че трябва да са силни, защото е много трудно. В България ние трябва да се чувстваме като нормални хора, искаме това. А хората, страдащи от рак, трябва да бъдат подкрепяни с две ръце”, заяви 58-годишната Албена.

Албена, заедно с лицето на инициативата - актрисата Йоана Буковска - Давидова

Специално от София за каузата пристигна 61-годишният Антони Стоев. В състезанието се включиха и много млади хора, като 30-годишният Стоян от Черноморец, който от година тренира плуване и днес реши да застане зад благотворителната кауза. Дамите също бяха силно представени. 27-годишната Евелина и 17-годишната Кристиана украсиха състезанието.

Лице на плувния маратон за за втора година бе актрисата Йоана Буковска-Давидова.

„Миналата година ме поканиха, заради ролята ми на онкоболна в сериала „Откраднат живот”. Тази инициатива за втора година се превръща за мен в нещо като празник, по време на който се събира едно семейство – семейството на онкоболните. Сдружението –организатор се казва „Онкоболни и приятели”. Приятелите са важните в случая, защото те идват, за да подкрепят хората, които са на път да пропаднат духом и да се откажат от чудото, наречено живот, те са онези крила, които те издигат и ти дават просветление, смисъл и сили. Тези хора, които участват в маратона, плащат такса, за да участват, в името на идеята, и вече са победили, защото са решили да бъдат първо хора”, каза Йоана Буковска-Давидова. Тя сподели, че със Сдружение „Онкоболни и приятели” са се почувствали много близки.

В 8 часа тази сутрин участниците отплуваха до остров Св. Анастасия, където бе даден старт на маратона. Кой първи финишира, очаквайте в БургасИНФО.