Пешеходната пасарелка при кръстовището за созополското село Атия и Военноморската база ще бъде монтирана до края на месеца. Това каза след огледа на мястото новият шеф на Агенция „Пътна инфраструктура“ инж. Светослав Глосов. Съоръжението ще бъде без аналог по своите размери в страната, подчерта той.

Конструкцията, която се подготвя за монтаж е метална с височина 6 метра, по искане на Военноморска база – Бургас. Вдигането й ще отнеме не повече от ден или два, смята Глосов.

Сега съществуващата пешеходна пътека, на която беше убит 16-годишния Костадин Джардов, ще бъде заличена.

„Предвиждат се и ограничителни системи или мантинели на цялото кръстовище, така че да насочват хората към пешеходния надлез“, каза инж. Глосов.

В Атия са доволни от изграждането на пасарелката за пешеходци, но ще настояват за изграждането на умна светофарна система, която да контролира трафика. Вече се събират и подписи за оформяне на официално предложение до институциите.

„Излизането от селото при ляв завой в посока Бургас е много трудно. Вече сме сформирали инициативен комитет. Ще искам да се направи и светофар, след като проблемът с преминаването на пешеходците се реши“, каза кметът на Атия Ренета Стоева.

Предстои да се обмисли и този вариант, каза Светослав Глосов и допълни: Вероятно ще направим симулация на трафика. Има различни интелигентни системи, включително и такива, които се управляват автоматично от натоварването на движението.“

По-рано от АПИ съобщи, че на 23, 24 и 25 юли движението в района на кръстовището за село Атия ще бъде временно ограничено, но само в късните часове. Шефът на пътната агенция допълни, че в община Созопол през следващата година ще бъде ремонтирани редица отсечки от третокласната пътна мрежа.