Една красива жена стана мишена, макар и от газов пистолет, на бившия си мъж Кирил Атанасов в Свети Влас. Двамата имат красиво момченце Д., който вероято никога няма да изтрие от спомеите си, че и двамата му родители в момента са в бургаската болница. Този случай ни накара да потърсим експертното мнение на хора, които едновременно се оказват в болницата, въпреки че е ясно - единият е насилник или нападател, а другият - жертвата. По

След стрелбата в Свети Влас и двамата бивши съпрузи - Кирил и Лиляна, са живи, като настанени в УМБАЛ Бургас. Лиляна е с травма на ухото в Отделението по УНГ, а Кирил, който първоначално бе в Реанимация, сега вече е в Отделението по неврохирургия. Той е контактен, адекватен, но мълчалив. На мъжа е изписано лечение с антибиотици, заради нараняванията. Макар да има мозъчна травма, тя не е сериозна. Скоро Прокуратурата ще обяви дали ще обвини мъжа в опит за убийство и какво е показала техническата експертиза на оръжието. Ако от газов, пистолетът е бил преправен в боен, вероятно наказанието ще е по-сериозно.

Случаят, в който насилникът и жертвата се озоваха едновременно в болница, ни напомни на фрапиращата драма между Маргарита и Илко Тонев от миналото лято. И ни накара да си зададем въпроса - какво се случва след подобно зверство, което заради чиста случайност не е завършило с трагедия? Знаете ли къде сега е Илко и помните ли изобщо как беше оставена Маргарита?

Младото момиче бе захвърлено от Илко в безпомощно състояние и обезобразена от бой пред Спешното отделение. А той самият се озова в Отделението по неврохиругия след като скочи от втория етаж в Китен и имаше контузия на прешлен. Съдът пусна Илко по прякор Гаргамела под гаранция и той духна в Холандия.

Какво се случва с него?

Бе издадена Европейска заповед за арест и той беше задържан в Хага преди дни. Сега се очаква холандската правораздавателна система да предаде мъжа на българските власти.

Как обаче жените могат да се предпазят от насилници? Според познати на Лили тя сигнализирала два пъти в полицията. Жалбите обаче често са неефективни. Вижте защо.

В България има Закон за защита от домашно насилие, който се прилага от 2005г. Той предвижда няколко ограничителни мерки за хора в брак, хора, живеещи на семейни начала или такива, които са били заедно, но са се разделили. Законът се прилага за различни видове домашно насилие и в случаите, когато то е от деца към родители или от родители към деца.

Мерките, които могат да се вземат срещу насилника, са няколко.

Първата е мярка дистанция – забрана на насилника да се доближава на жертвата ма по-малко от 100 метра. Втората е отстраняване за известен период на насилника от жилището, което обитават съвместно, третата е да посещава специална програма за насилници. Също преместване на децата заедно с майката за периода на ограничителната мярка. Така тя е спокойна, че насилникът няма да тормози децата. Има и пета мярка, която е насилникът да не упражнява насилие...

„Най-изисквани са мерките дистанция и отстраняване от съвместното жилище. При нарушаване на мярката полицията има право да задържи насилника за 24 часа, а при многократно нарушаване може да последва дори лишаване от свобода”, обясни за БургасИНФО Валентина Станкова, управител на Център за превенция на насилието и престъпленията към Асоциация „Деметра”.

Какво се случва, ако жертвата подаде жалба в полицията, но не изиска съдебна заповед по закона за домашното насилие?

„В такъв случай полицията може да го извика и да го накара да разпише предупедителен протокол, че няма повече да упажнява насилие. Но дори да наруши това, за него не следва някакво наказание, защото протоколът няма силата на съдебна заповед”, обяснява Станкова.

Как да потърсят помощ?

Жертвите на домашно насилие могат да се обърнат за съдействие към неправителствени организации, които да им окажат помощ. В Бургас такава в Асоциация „Деметра”. Тя може да пдоготви нужните документи и входирането им в Районен съд безплатно. Ако жертвата е социално слаба и е настанена в кризисен център, тогава организацията поема и представянето й в съда.

„Деметра” има кризисни центове и център за жертви на трафик на хора.

„Когато рискът за жертвата е висок тя може да потърси помощ там, заедно с децата си и да остане от 3 до 6 месеца”, обясняват от Асоциацията. Така жените, които се притесняват за своя живот и за този на децата си, реално могат да получат помощ и да се отделят от насилника.