Екшън като на филм в ОУ "Георги Бенковски": Спец полицаи с кучета нахлуха заради съмнителна раница, обезвредиха бомба, децата във възторг (СНИМКИ)

img

Стотици ученици от ОУ „Георги Бенковски“ бяха евакуирани за минути след открита бомба във фоайето, а полиция и пожарна отцепиха района. Екшънът е част от учебна тренировка. Истински фурор предизвика гърмежа, който разтърси двора на училището, след като спец от СОБТ взриви раницата. Децата посрещаха с бурни аплодисменти и спец полицаите, които нахлула в училището с автомати и кучета.

На място присъства и директорът на ОДМВР-Бургас старши комисар Калоян Калоянов. "{елта на учението да се види и синхорнизира реакцията на всички институции при получаване на сигнал за поставено съмнителен багаж в учебно заведение. Много съм доволен от бързата организация, която беше създадена от страна на учителите. Искам да отбележа, че така организация се създава и при възникване на пожар. Така че тази тренировка е изключително полезна. Съгласно закона, всяка една организация с над 50 души персонал трябва да проведе такова учение и да има план за действие при такива кризисни ситуации.", каза старши комисар Калоянов.В занятието по противодействие на тероризма участват представители на различни звена от вътрешното ведомство, Единен европейски телефон за спешни повиквания 112, Отдел „Управление при кризи и охрана масови мероприятия“ на Община Бургас, Центъра за спешна медицинска помощ – Бургас и други.

Екшънът се разигра по следния сценарий:

1. Охранителят на учебното заведение установява, че във фоайето на училището има раница, съдържаща съмнителен предмет / вероятно самоделно взривно устройство/. Той незабавно уведомява директора на училището, в което към момента се провеждат учебни занятия с ученици от 1 до 7 клас.

2. Директорът своевременно подава сигнал на тел. 112, като се задейства „Плана за сигурност“ на учебното заведение. Разпорежда се незабавна евакуация на учениците, педагогически персонал, помощния персонал и всички лица, които към момента се намират в сградата / евентуално родители/.

3. В резултат на подадения сигнал са уведомени служителите на Пето РУ - Бургас, РЗ ПБЗН, ЦСМП Бургас, Отдел „Управление при кризи и ОМП“ на Община Бургас. Приведен в действие е Плана за действие в кризисни ситуации на ОДМВР – Бургас.

4. На място пристигат екипи от служители от Пето РУ – Бургас, които отцепват района на училището и създават КПП / контролно пропускателен пункт/ за недопускане преминаването на МПС и граждани, което би застрашило тяхната сигурност. Съдействат на персонала при евакуацията на намиращите се в сградата лица.

5. Извършва се цялостна проверка на сградата /от персонала на учебното заведение/, за наличието на останали лица, които не са били евакуирани.

6. В организирания временен медицински пункт се оказва долекарска помощ на евентуално пострадали при евакуацията.

7. На място пристигат екипи на РЗПБЗН, ЦСМП Бургас и други допълнителни сили на ОДМВР – Бургас, с готовност за действие при необходимост.

8. На място пристигат екипи на СОБТ - МВР за обезвреждане на СВУ.

- Служителите се екипират на място;

- Предприемат действия по извличане на СВУ на безопасно място за контролирано взривяване на откритото СВУ;

- Предприемат действия по контролирано взривяване на откритото СВУ;

- Извършват проверка на резултата, като по тяхна преценка е възможен втори контролиран взрив.

- Докладват за обезопасяването на СВУ.

9. След обезвреждането на СВУ служители на Сектор СПС при ОДМВР – Бургас извършват повторна проверка на цялата за наличието на други съмнителни предмети и евентуално наличие на друго/и СВУ.

10. В сградата не са открити СВУ.

По време на симулативната тренировка не се допуска движение и паркиране по улицата, преминаваща покрай двора на училището в отсечката от Майчин дом до бл. 75 в к-с.“Зорница“.

Добавете коментар

Електронната Ви поща няма да бъде публикувана. Задължителните полета са маркирани с *

Откажи

0 Коментар

Най-новото

Актуални теми

Мащабно издирване, 2-годишно дете изчезна в Равнец

Никулден 2018

Пета седмица протести в Бургас