Стотици ученици от ОУ „Георги Бенковски“ бяха евакуирани за минути след открита бомба във фоайето, а полиция и пожарна отцепиха района. Екшънът е част от учебна тренировка. Истински фурор предизвика гърмежа, който разтърси двора на училището, след като спец от СОБТ взриви раницата. Децата посрещаха с бурни аплодисменти и спец полицаите, които нахлула в училището с автомати и кучета.

На място присъства и директорът на ОДМВР-Бургас старши комисар Калоян Калоянов. "{елта на учението да се види и синхорнизира реакцията на всички институции при получаване на сигнал за поставено съмнителен багаж в учебно заведение. Много съм доволен от бързата организация, която беше създадена от страна на учителите. Искам да отбележа, че така организация се създава и при възникване на пожар. Така че тази тренировка е изключително полезна. Съгласно закона, всяка една организация с над 50 души персонал трябва да проведе такова учение и да има план за действие при такива кризисни ситуации.", каза старши комисар Калоянов.



В занятието по противодействие на тероризма участват представители на различни звена от вътрешното ведомство, Единен европейски телефон за спешни повиквания 112, Отдел „Управление при кризи и охрана масови мероприятия“ на Община Бургас, Центъра за спешна медицинска помощ – Бургас и други.

Екшънът се разигра по следния сценарий:

1. Охранителят на учебното заведение установява, че във фоайето на училището има раница, съдържаща съмнителен предмет / вероятно самоделно взривно устройство/. Той незабавно уведомява директора на училището, в което към момента се провеждат учебни занятия с ученици от 1 до 7 клас.

2. Директорът своевременно подава сигнал на тел. 112, като се задейства „Плана за сигурност“ на учебното заведение. Разпорежда се незабавна евакуация на учениците, педагогически персонал, помощния персонал и всички лица, които към момента се намират в сградата / евентуално родители/.

3. В резултат на подадения сигнал са уведомени служителите на Пето РУ - Бургас, РЗ ПБЗН, ЦСМП Бургас, Отдел „Управление при кризи и ОМП“ на Община Бургас. Приведен в действие е Плана за действие в кризисни ситуации на ОДМВР – Бургас.

4. На място пристигат екипи от служители от Пето РУ – Бургас, които отцепват района на училището и създават КПП / контролно пропускателен пункт/ за недопускане преминаването на МПС и граждани, което би застрашило тяхната сигурност. Съдействат на персонала при евакуацията на намиращите се в сградата лица.

5. Извършва се цялостна проверка на сградата /от персонала на учебното заведение/, за наличието на останали лица, които не са били евакуирани.

6. В организирания временен медицински пункт се оказва долекарска помощ на евентуално пострадали при евакуацията.

7. На място пристигат екипи на РЗПБЗН, ЦСМП Бургас и други допълнителни сили на ОДМВР – Бургас, с готовност за действие при необходимост.

8. На място пристигат екипи на СОБТ - МВР за обезвреждане на СВУ.

- Служителите се екипират на място;

- Предприемат действия по извличане на СВУ на безопасно място за контролирано взривяване на откритото СВУ;

- Предприемат действия по контролирано взривяване на откритото СВУ;

- Извършват проверка на резултата, като по тяхна преценка е възможен втори контролиран взрив.

- Докладват за обезопасяването на СВУ.

9. След обезвреждането на СВУ служители на Сектор СПС при ОДМВР – Бургас извършват повторна проверка на цялата за наличието на други съмнителни предмети и евентуално наличие на друго/и СВУ.

10. В сградата не са открити СВУ.

По време на симулативната тренировка не се допуска движение и паркиране по улицата, преминаваща покрай двора на училището в отсечката от Майчин дом до бл. 75 в к-с.“Зорница“.