Църковното настоятелство на храм „Св. Иван Рилски”, към който ще функционира неделно училище, призовават всички, които имат възможност, да дарят средства за доизграждането му. Призивът бе разпространен от отец Николай.

„Църковното настоятелство моли всички православни християни в страната и извън нея, които са съпричастни с идеята да има православно религиозно образование, да дарят своята лепта за доизграждането на новата сграда за Неделно училище. За съжаление стана ясно, че в училищата скоро няма да се въведат часове ЗИП по Религия, а нашите деца все повече затъват в безверие и пороци ( наркотици, алкохол, тютюнопушене, неуважение към бащи, майки и възрастни, неуважение помежду си като човешки същества) – всичко това, което противоречи на християнската етика”, пише отец Никола. Той споделя още, че досега Църковното настоятелство към храм „Св. Иван Рилски“. Бургас е осигурило 2/3 от сумата за изграждане на „Църковно просветен център (Неделно училище) Св. Иван Рилски Чудотворец“. Сградата вече е изградена в груб строеж.

Първата копка на сграда на неделното училище към храм „Св. Иван Рилски“ беше направена на 19.10.2017г. в Бургас. Сградата е разположена зад спирката на тролеите на ул. “Сан Стефано” в парцела на Църковното настоятелство. Тържественият водосвет събра цялото бургаското духовенство и десетки миряни. От няколко години към храм Свети "Иван Рилски" православни занимания се организират за деца и възрастни, които се помещават на балкона на храма, където пеят хористите по време на богослуженията. Там няма чинове и подходящи условия за извършване на преподавателска дейност, което създава неудобства за обучението на децата.

Въпреки това, дейността на неделното училище не е спряла от 23.09.2012г. до сега. В храма на големите празници редовно се изнасят тържества и концерти на учениците от неделното училище. Поради тези причини, се взе решението за строежа на нова сграда и обособяване на конкретна зала за лекции. Така учениците и възрастните хора ще могат да се обучават в нова, удобна сграда, в специално предназначена за целта среда.

Сградата е на 2 етажа, като разположението е следното:

1-ви етаж – зала за лекции – 53 кв.м., малка стая за учителите, тоалетни ( стандартни и за инвалиди)

2-ри етаж – 3 отделни студия с размери 21, 25 и 31 кв.м.
- Едното студио ще е за лектори, които ще идват да изнасят лекции от различни богословски факултети;
- Второто студио ще е за Лекарски кабинет, в който ще се преглеждат БЕЗПЛАТНО бедни и нуждаещи се християни от енорията;
- Третото студио ще е за Зъболекарски кабинет, в който БЕЗПЛАТНО ще се правят дентални прегледи на бедни и нуждаещи се християни от енорията.

Публикуваме банковата сметка, която отец Николай е изпратил.

Банкова сметка:

Банка ДСК гр. Бургас

BIC: STSABGSF
IBAN: BG93STSA93000021330656
Църковно настоятелство храм "Св. Иван Рилски"