Един от главните берлински спа центрове „Вабали спа“ (Vabali Spa) поиска от посетителите си да носят халати извън сауните и басейните. С това решение комплексът предизвика недоволството на германците, предаде „Дойче веле“.

В съобщението, публикувано в сайта на социалната мрежа „Фейсбук“ се кава, че това е свързано с многобройни оплаквания на гости, основно британци, американци и италианци.

След въвеждане на изискването без дрехи вече може да се ходи само в сауната или басейна. Недоволството на германците беше подкрепено от няколко депутати в Бундестага (парламента на Германия). Така например депутатът от Лявата партия Грегор Гизи заяви, че „берлинските традиции не трябва да се нарушават в угода на чужденците“.

Правото на гражданите на Германия да ходят без дрехи във фитнес клубовете, спа центровете, около езерата или сред парка шокира много гости на страната.

Германското движение на нудистите „Култура на свободното тяло“ се появява в началото на XIX век. По времето на нацизма то е забранено. Възраждането на нудизма започва през 50-те години на миналия век. Това движение винаги се е свързвало със свободата и наслаждението от общуването с природата. /БГНЕС