Пешеходците трябва да са по-цивилизовани. Навеждат глава, говорят по телефона. Този проблем може би трябва да се реши със закон. На нас ни се забранява да говорим по телефона в автомобила, а пешеходецът си върви, играе си играта, а ние го чакаме. Това заяви Живка Попова - автоинструктор с 35 години стаж. Тази седмица тя участва в превантивната среща за безопасност на движението с курсисти, на които предстоеше да положат изпит.



На срещата присъстваха още зам.-кметът на Община Бургас д-р Лорис Мануелян, автомобилният състезател Стоян Апостолов, началникът на ДАИ-Бургас Красимир Георгиев, началникът на „Охранителна полиция“ към ОДМВР-Бургас комисар Неделчо Рачев и Началник Отдел „Безопасност и организация на движението” Иван Гюлев. Всички те споделиха с курсистите ценен опит и съвети, целящи инцидентите на пътя да бъдта намалени. Живка Попова използва случая, че много от контролните институции бяха събрани на едно място зададе няколко въпроса.

„Искам да попитам 10 лева ли струва един човешки живот. Става дума за паркоместата, говорим за Синята зона. На много места 5 метра преди пешеходна пътека са направени паркоместа. Ще дам пример с бул. „Демокрация” между Краставицата. Направено е така, че двама гледаме, трима гледаме и накрая все изскачат пешеходци. Не е само това мястото. Трябва да се вземат мерки за тези неща, защото е трудно да оцеляваме. И пешеходците също трябва да бъдат цивилизовани. Да не пресичат, докато си гледат телефона. Много е тежко да оцеляваме в това движение като обучаващи. 35 години съм в този бранш, трябва да ви кажа много трудно се работи – няма паркоместа, всеки спира в два реда – три реда”, заяви Живка Попова.

От своя страна Иван Гюлев от Отдел „Безопасност и организация на движението” отговори, че Общината е предприела редица мерки за пешеходните пътеки.

„Една от тях е 5 метра преди пешеходната пътека зоната да бъде означена, като забранена за паркиране на превозни средства. Това предстои да бъде извършено при подходящи условия – подобряване на времето, защото настилката трябва да е суха. И тези пътеки отново ще бъдат маркирани”, заяви Гюлев.

По отношение на паркоместата, които са разположени основно в Синя зона и в зоната на кръстовище, той допълни, че работят в тясно взаимодействие с общинско предприятие „Транспорт”.

„Аз съм написал към тях тези предписания, че не е допустимо пред пешеходна пътека в зоната на кръстовище да има такива места. Лека полека те ще бъдат заличени”, допълни той.