„Нещото, което убива, е скоростта. Проблемът идва при момчетата, когато започнат да си вярват прекалено. Трябва да има реална самооценка.“, каза организаторът на мащабното състезание по автомобилизъм „Писта Бургас“ Радко Петков днес на инициирана от ОДМВР-Бургас среща с курсисти. В учебен център „Таневи 2011“ се провежда в момента пилотна превативна среща с курсистите, на които предстои да положат тест за проверка на теоретичната подготовка. Участват зам. кметът на Община Бургас д-р Лорис Мануелян, автомобилният състезател Стоян Апостолов, началникът на ДАИ-Бургас Красимир Георгиев, началникът на „Охранителна полиция“ към ОДМВР-Бургас комисар Неделчо Рачев. Обсъждат се темите за пътната безопасност, възможностите за намаляване на риска от катастрофи, както и новите текстове в Закона за движение по пътищата.

През месеците май и октомври катастрофите са най-много. Сред първите причини за пътни инциденти са и неспазването на дистанция, влизане в насрещното, както и отнемане на предимство при възлови кръстовища. Повечето допускащи катастрофи са между 19 и 27 години., с от 1 до 3 години стаж.. Затова обучението или трябва да е по-ефективно, или да се провежда по-дълго време.

Радко Петков показа филм с демонстрация какво става при челен удар с 40 км/час, при катастрофа с колан и без колан, с моторист с и без каска. Оказва се, че шофьорите, които имат 2-3 години стаж, започват да мислят, че могат всичко и тогава се създават проблемите. Той препоръча да не се смесва състезателното с обикновеното шофиране, защото много млади хора, правейки се на състезатели, са останали на пътя.

Д-р Лорис Мануелян благодари на своя инструктор Йордан Петков, който също присъстваше на срещата, за това, че вече 35 години няма пътно произшествие.