Инициативен комитет с председател Кольо Колев и членове Здравко Манев, Кирил Стоянов, Жечо Георгиев и Енвер Ибрям Халил внесе подписка до кмета и председателя на Общинския съвет, с искане площадът пред Етнографския комплекс "Генгер" да носи името на екскмет на Айтос, вече покойния Борис Щерев.

През юли т.г. се навършват 95 години от рождението на Борис Щерев, и пак през юли - 14 години от кончината му. "Ние, айтозлии сме длъжни да оттадем заслужено признание на един от емблематичните кметове в историята на Айтос. Заели сме се да припомним заслугите на Борис Щерев към родния град, да припомним на поколенията това, което времето може да заличи", пише в мотивите за подписката. Идеята е на Инициативен комитет, който организира кампания за събирането на подписи за реализирането й.

За кратко време, 452-ма айтозлии са подкрепили с подписи предложението, стана ясно при внасянето му вчера. Инициаторите са избрали точно площада срещу парка, защото е в близост до два от обектите, за които Борис Щерев има безспорен принос, твърди председателя на ИК Кольо Колев. Към подписката има и текст, в който се изброяват заслугите на Щерев за развитието на Айтос. "Имаше граждани, които не само с желание се подписаха, но и написаха, че това е най-малкото, което градът ни може да направи за Щерев", каза Колев.

От инициативния комитет съобщиха още, че за изключителния си работохолизъм, Борис Щерев е получил 6 ордена, 16 медала, три златни значки и три звания "Заслужил ръководител" и "Отличник". Това е висока оценка, която екскметът е получил "отвън" работата си, а сега е редно и родният му град да го оцени, макар и посмъртно.

Предложението предизвика широки коментари във фейсбук, окончателното решение ще вземе Общинския съвет. За него има книга, озаглавена „Имаше такова време, имаше такъв човек“. „Това е човекът, трасирал пътя на всички кметове, “затичали се” след него, съизмервали ръст, влагали умение и труд, талант и сърце, за да продължава родният град да се развива все така устремен към висините, като своя символ – Орела!“, се казва в анотацията й.