До 10 бона глоба може да отнесат кръчми, спипани, че пускат крадена музика. Инспектори от общините ще започнат проверки на търговските обекти на територията им за неуредени права на излъчваната в тях музика. Контролът се делегира на местната управа вследствие на приетите промени в Закона за авторското право и сродните му права. До тях се стигна след близо 2-годишното забавяне на държавата да внедри европейската директива за колективно управление на авторски права. Заради закъснението България беше застрашена от санкция от Европейската комисия в размер на над 19 000 евро на ден.

До този момент контролът за уреждането на музикалните права в търговските обекти в цялата страна е осъществяван от петима инспектори от Министерство на културата. Според данни на организацията за колективно управление на авторски права „Музикаутор”, на фона на над 100 хиляди обекта в държавата, годишно досега са проверявани средно по 450.

Това бе и причината сдружението да предложи даването на контролни правомощия на общински инспектори още през 2013 г. Според предвижданите промени, половината сума от събраните глоби ще отиват директно в местната хазна за развитие на културни проекти. Останалата част от средствата ще влязат в Национален фонд „Култура“. Санкциите, които грозят собственици на ресторанти, клубове, хотели и т.н. без уредени права за музиката, която излъчват публично, може да варира между 2000 и 10 000 лв. Проверките от страна на общинските инспектори ще стартират 9 месеца след обнародването на промените в ЗАПСП. „Разчитаме на новия механизъм, предвиждан в закона, който ще включи общините в процеса на защитата на правата на авторите. Очакванията ни са това да намали в пъти сивия сектор и да подобри средата за реализиране на авторските права в България“, обясни по повод промените изпълнителният директор на „Музикаутор” Иван Димитров. Към момента сивият сектор в публичното изпълнение на музика в търговските обекти е приблизително 85%.

С промените ще се въведе и по-строга регламентация на дейността на търговските дружества, които предлагат лиценз за музика с ограничен репертоар за озвучаване на търговски обекти. Те ще трябва да се регистрират в Министерството на културата, да предоставят пълна информация за репертоара си, както и цените, на които продават услугата. „Тези компании, които съществуват от години на българския пазар, но нерегламентирано, сега ще излязат на светло“, коментират още от „Музикаутор”.

От съществена важност за ползвателите е да знаят, че когато имат договор само с търговско дружество, те могат да използват само ограничения репертоар, който им е предоставен. В противен случай ги очакват санкции от 2000 до 20 000 лв.

Контролът ще бъде затегнат и за концертите с неуредени права. В началото на месеца „Музикаутор” подаде сигнал до ДАНС срещу некоректни промоутъри, използващи модела на “фирми еднодневки“. „Фирмите, действащи под бранда Moko Solution, формално сключват договор с нас, за да изпълнят законовото изискване да имат предварително разрешение от авторите, без обаче след това да изпълняват задълженията си и да заплащат възнаграждения“, обясниха от „Музикаутор”, по чиито изчисления текстописците, композиторите и аранжорите губят до 2 милиона лева годишно от изяви с неуредени права. Това е и причината законът вече да предвижда солидарна отговорност между промоутъра на концерта и собственика на залата, в която се провежда събитието.