След две години ремонт днес Природонаучният музей отново отвори врати. Не само фасадата, покрива и вътрешните пространства са напълно обновени, но и експозициите с животни и минерали. Музеят вече има и тъч скрийн екрани, чрез които посетителите могат да прочетат сами интересна информация за историята на музея. До края на днешния ден посещенията в него са безплатни.

На откриването присъстваха областният управител Вълчо Чолаков, зам.-кметът по образование и култура Йорданка Ананиева и директорът на РИМ Бургас Милен Николов. Областна администрация Бургас много е помогнала за самия ремонт, като е съдействала за 3 дни да бъде оформена документацията за кандидатстването по програма „Красива България”. Трудът положен за самия музея е дело на работещите в него.

„Сградата е паметник на културата, като преди ремонта тя беше в много лошо състояние. Цялото вътрешно оформление на музея е ново, както и експозициите. Най-хубавото е, че тук колегите работят много ентусиазирано и този музей има много посетители, повечето от които са малките любители на природата. В музея има специална зала, отделена за работа с деца. В нея ще се провеждат занятия с ученици”, каза Йорданка Ананиева.

Ремонтът на музея е финансиран от програма "Красива България” и от бюджета на Община Бургас. В него преди през лятото се провеждаше изложбата на живи пеперуди, която в последните две години през топлите месеци е в експозиционен център „Флора”. Понеже бургазлии и гостите на града вече свикнаха да я посещават там, тя ще продължи да се провежда във Флората.

А сред новите изненади в музея е новата витрина срещу входа. В нея са разположени 3D експонати в реален размер на четирите вида бозайници, които се срещат в Черно море - афалата, муткура, черноморския делфин и тюлен.