Най-честият вид аритмия, наричана предсърдно мъждене е неравномерен ритъм на сърцето, който може да доведе до удар, кръвни съсиреци или сърдечна недостатъчност, ако е не бъде оставен. Като може да бъде трудно да се открие без електрокардиограма. Скоро, само едно приложение за смартфон ще може да извърши всичко необходимо.

В проучване от 2011 г. учените от финландския университет в Турку (University of Turku) си сътрудничили с колеги от Университетската болница в Турку, за да проверят дали малки акселерометри могат да бъдат използвани за откриване на предупредителните малки движения на гръдния кош, свързани с предсърдното мъждене. Оказало се, че е възможно, което накарало екипа да се запита дали акселерометрите в стандартните смартфони също биха работили.

За да провери това, екипа ръководен от Теро Кивисто наскоро създал приложение, което изисква единствено телефона да бъде поставен върху гръдния кош на пациента, като така засича и анализира микро движенията, причинени от сърдечния ритъм. При изследване, проведено с 300 пациенти от болницата, половината от които имали предсърдно мъждене, приложението го е открило с 96% точност, като е било способно да го направи, въпреки че много от пациентите са имали и други сърдечни проблеми.

Приложението вече се разработва за комерсиализация от компанията Precordior Ltd., като скоро ще може да бъде използвано от пациенти за проверка собственото им здраве, от личните лекари и от медицинския персонал на болниците в развиващите се страни.

Учените от китайския университет в Хонг Конг (Chinese University of Hong Kong) също са разработили приложение за откриване на предсърдно мъждене, което използва камерата на телефона, за да анализира леките промени в цвета на кожата на пациента, които са индикатор за колебания в сърдечния ритъм. /monitor.bg