"Не зная защо все мисля, че нашето общество влага прекалена енергия за това какво става с щъркелите, кучетата, "щастливите кокошки" и различната друга твар, а е малко загрижена за това, как хората живеят"- Това написа в гневен пост във Фейсбук кметът на община Опан Генчо Колев. Той се обърна публично към обществеността и попита дали не се влага прекалена енергия в грижата за щъркели, кучета и други животни, докато много хора живеят в мизерия и никоя институция не я е грижа за това.

Повод за яда му станала разправия около съдбата на старо щъркелово гнездо върху купола на храма в родното му село Бял извор, който пострадал при неотдавнашна буря, пише "Монитор".

Конструкцията трябвало да бъде демонтирана и ремонтирана бързо, за да се изпреварят идващите пролетни дъждове. Три дни обаче институциите в държавата и екоорганизации си разменяли кореспонденция, за да се получи разрешение старото гнездо да бъде свалено и монтирано на друго място.

"Проведох многобройни разговори и писма с национални и неправителствени организации, за да получа посоката, която трябва да спазвам. Всички с голяма загриженост се вайкаха, какво ще е съдбата на щъркелите, които до момента все още не бяха се населели и според еколозите не са се сдвоили/чифтосали/. Използвайки тези критични 1-2 дни, спешно организирах техника за свалянето, но преди това разпоредих да се монтира ново гнездо на електрически стълб, който не е свързан с проводници в близост до старото гнездо", разказа кметът в социалната мрежа.

На стълба било поставено и част от старото гнездо, а в момента на свалянето журналисти и представители на неправителствени организации не спирали да се интересуват от случая. Имало дори обаждания на спешния телефон, за трагичната участ, която следва.

"Ако не знаете идете в село Тракия, в разрушения ракиен казан и вижте как хората, които нямат дом, живеят там /по-зле от кучетата/. Ако някой е загрижен, може да попита, но не вярвам, защото няма подобни институции, които да направят нещо реално за тях. Някой интересува ли се, тези бедни хора, какво ще ядът днес, а утре.?... Това е новата философия на педерастията и то не във физическия смисъл, а тази на ментално ниво в т.н. европейско общество…", пише още гневният кмет.

На края на поста си той завършва с призив към по-висшите чиновници: "Ей хора от разни бюрократични инстанции и организации, остана ли сред нас малко човещина, за да помислим и малко за хората, които по нещастие живеят в тази страна и при тези измислени правила и приоритети!!!!"
,