Бургазлии с бели балони, защитни маски и много плакати шестват в центъра на Бургас в момента. Десетките хора настояват: Аз искам чист въздух! Те тръхнаха по централната улица „Александровска“, очаквайки да бъдат последвани от хората, които в слънчевата събота пият кафе по заведенията. В момента започва подписка с искане за оставката на началникът на РИОСВ-Бургас Тонка Атанасова.

Протестът в Бургас е заради множеството сигнали пред последните месеци за миризми във въздуха в морския град. Участниците в него издигнаха плакати: „Бургас има правото да диша!“, „Здравето е избор, имаме право на него“, „РИОСВ оставка“ и други!

„Основото искане е правото на хората да дишат чист въздух. Второ искане е оставка на началникът на РИОСВ-Бургас Тонка Атанасова, тъй като не виждаме никакви адекватни действия и воля за установяване на огнищата, замърсяващи въздуха. Тази инстутуция не работи в интерес на гражданите“, каза един от инициаторите на днешния протест Стефан Петров.

"Нека всеки, който го е грижа за собственото му здраве, за това на децата му и не му е безразлично какво диша да ни подкрепи", каза организаторът Стоян Грозев.

Хората искат по-строг контрол от страна на институциите. При тях пристигна и зам. кметът на Бургас Руска Бояджиева. Припомняме, че по инициатива на Община Бургас през тази седмица се проведи среща в РИОСВ, където бяха набелязани мерки, за да може да бъдат установени източниците на миризмите в града. „Уважаваме хората и тяхното право да излязат на площада. Няма нормативна уредба и устойства, в с които да уточним какви са тези емисии и източниците им. Ние заставаме зад искането на хората и на срещата положихме съвместни усилия да установим какви са причините. Освен двата завода, това могат да са Пристанището и различни газ станции. Ще изискваме информация за веществата, които излъчват по време на производствените процеси. Идеята е да се направи карта на източниците и на нея да се установят горещи точки“, каза тя. Община Бургас ще осигури терен и ще съдейства за монтиране на станция за мониторнг на въздуха в ж.к. „Славейков“, която ще бъде закупена от „Кроношпан“.

Шествието стигна до площад „Тройката“, след което участиците в него се върнаха на площад „Атанас Сиреков“, за да поставят началото на подписката с искане за оставката на Тонка Атанасова.