Мащабно почистване на канала „Езеро Вая – Черно море“ започва по проект, спечелен от Областа управа Бургас. Проектът е за участък от 400 метра - от моста на „Океански риболов“ до Гребната база, и е на стойност 400 хил. лева.

Областният управител Вълчо Чолаков провери на място изпълнението на дейностите днес, с него беше и заместникът му Владимир Крумов. До реализирането на проекта се стигна след редица сигнали до Чолаков от представители на фирми, работещи в района, относно постоянни наводнения на имотите им, както и на основния път Бургас-Созопол. Припомняме, че само преди броени дни при по-обилен дъжд езерото отново вдигна нивото си и застрашаваше да залее пътя. Мерките, които предприе областният управител за почистване на съоръжението с помощта на лица лишени от свобода дадоха временни резултати, което наложи търсенето на по-дългосрочни варианти за разрешаване на наболелия проблем. Каналът не е почистван над 20 години.

„Това е един проблем, който не е решен от много години. От 86-та година не е правено цялостно почистване на канала Вая. Още със застъпването на мандата ни през 2014, когато валяха много дъждове, хора се оплакаха, че са наводнени складовете. Тогава дойдохме, огледахме и реших, че като няма пари, можем да пуснем група затворници да изскосят тръстиката и с помощта на тежка техника да се отпуши канала. Фирми помогнаха на доброволен принцип да изкарат боклуци. Камиони с тиня изкараха кал, гуми, шкафчета, печки и т.н. С течение на годините са стигали много боклуци в този канал. Местните хора казаха, че нищо не става с чистенето на тръстиката. Хората бяха прави.“, каза Чолаков. Ефектът тогава е бил временен, а сега почистването ще бъде в дълбочини, ще бъде изградена и съпътстваща ифраструктура.