„Това- домати, чушки, дини, пъпеши, всичко е леш... Май месец идва, ако водата не се изтегли, ние заминаваме. Умираме прави... Залят ми е трактора, навесите, караваните, помпите даже...всичко. Два метра стигна водата...Спя в караваната, щях да се удавя. Едва избягах...“- Така един през друг говорят днес жителите на село Димчево. Селището прилича на огромно езеро, след като река Факийска преля, а стичащи се води от високите места в Странджа заляха землището. Напълно унищожени десетки декри земеделска земя.

Загубите за зеленчуко и зърнопроизводители са за стотици хиляди левове.

„За нас това е бедствие. Годината ще бъде нулева. Всички агро-техническите срокове са изтървани, заради това, че водата цяла зима почти е метър“, казва Димитринка Маринова .

Местната кооперация отчита над 80% унищожени посеви от обработваните 3500 декара земя.

„Съоръженията на „Напоителни системи” са стари и амортизирани. И не успяват да изпомпат стичащата се в землището вода, казват жителите на Димчево.

„Трябва да се подменят с помпи с по-голям капацитет. Необходима е съвременна техника, за да се направи наново милиорация на цялото землище, за да има ефект. Няма друг изход от ситуацията“, казва зърнопроизводителят Красимир Маджаров.

От Областна управа обмислят възможност за разработване на канали и разчистване на старите. Комисиите на общинска служба земеделие вече са констатирали щетите, които на места са 100%. След снеготопенето преливат и язовири, но от преливниците, като към този момент опастност за населението няма.