При 3 нарушения в железниците следва катастрофа. При 1 или 2 системата успява да понесе и да издържи. В катастрофата в Хитрино има натрупване. Кое точно е оказало влияние..." Така коментира в "България сутрин" новата версия за трагедията в Хитрино Симеон Ананиев от Асоциацията на българските железопътни превозвачи.

Частично разследване пък, поръчано от "Булмаркет" показа, че повреда на релсовия път е причина за трагедията в Хитрино. От прокуратурата контрираха, че тези твърдения не са довод обвинението да смени основната си теза, че до инцидента се е стигнало заради превишена скорост.

"По всички граждански дела съдиите допускат наново пълни експертизи, които изследват влиянието на инфраструктурата, на скоростта, на всички елементи... Не можем просто така да кажем "караше бързо", обясни Ананиев.

Темата пред Bulgaria ON AIR коментира и бившият министър на транспорта Кристиян Кръстев, който отбеляза, че превозвачът се опитва да докаже своята правота.

"Трябва да се мисли върху това дали не трябва промяна в нормативната база, с каква скорост трябва да се преминава през въпросните стрелки. Използват се такива отпреди 100 години", подчерта Кръстев.

Превенцията във всеки един сектор е много по – правилна политика, отколкото да си посипваме главата с пепел, защото сега се сещаме за нещата, след като се случи нещо, допълни той.

Според него вагоните са били толкова стари, че отдавна в Западна Европа са забранени.