Селата в България се въоръжават с тунинговани пушки, които са преправени от въздушни в бойни срещу сумата от 50 лева. Услугата се извършва от местни майстори, които поръчват частите съвсем легално от интернет, след което сглобяването и преработката им отнема не повече от 1 час.

Основно се сменя ударникът на пушката, част от цевта, както и резервоарът за сгъстен въздух и бойният клапан. Това показва проверка на "Монитор" в регистрите на КОС, които ежемесечно установяват десетки случаи на преправени пневматични оръжия в такива, които могат да стрелят с 22-ри калибър патрони.

Засечените преправени пушкала са основно в малките населени места извън София, където хората се пазят от набези на крадци с тях. Пушките се взимат буквално от пазарите за не повече от 40-50 лева, след което с минимална инвестиция се превръщат във "флоберки", които спокойно могат да убият човек.

От МВР поясняват пред изданието, че към днешна дата този тип пушки (над 24J) са на уведомителен режим в полицията. Или иначе казано е необходимо само да се попълни едно заявление, че те са купени, след което не подлежат на никакъв контрол. Не е нужна регистрация, както и посочване на подробни данни.

Така множество пенсионери вече имат оръжие, с което спокойно могат да убият човек, без то да се води на никакъв отчет в полицията. Освен това им е струвало не повече от 100 лева, а точността му е безупречна на разстояние от 30-40 метра.

От МВР вече са започнали масови проверки по малките населени места за преработени газови пистолети и за преправени въздушни пушки. Изненадата при тях била, че майстори стругари дори успели да преработят играчки за пейтбол в бойни пушки. Това ставало поръчката на определени части от интернет, които също не стрували повече от 50 лева.

С тяхна помощ свободно достъпните пушкала се превръщали в бойни оръжия, с които от близко разстояние можело да се убие човек. Освен това изстрелите били почти автоматични, което правело играчката невероятно опасна. Въпреки че калибърът бил малък, дори едно точно попадение стигало, за да се убие някого.