След 30 години на двама работещи ще се пада един пенсионер. Такова е предвиждането на Евростат за 2060 г. у нас.

Към настоящия момент съотношението е 4 към 1, посочи бившия социален министър и председател на Балканския институт на труда и социалната политика Иван Нейков по време на кръгла маса в Министерството на труда и социалната политика, на която се обсъждаха възможностите пред възрастното население в страната.

Нейков посочи, че 21 век е век на кризи - на климата, на финансите, на демографията.

Според друго демографско изследване - това на ООН, България е с най-висок дял на възрастово население в света. Нейков поясни, че страната ни се нарежда на пето място, като пред нея са Япония, Германия, Швеция и Италия.

Той изтъкна и проблемите, на които трябва да обърне внимание България по отношение на интеграцията на възрастните хора, които са свързани с намаляването на физическия и трудовия капацитет, отсъствие от работа по болест. Като трети проблем той посочи трудовите злополуки и допълни, че възрастните хора стават по-рядко жертва на инциденти, отколкото по- младите им колеги.

Не маловажни са обаче и личностните промени, свързани с възрастта.

Иван Нейков призова да се развива капацитета на възрастните хора, включително и с разширяване на възможностите за обучения.

"Всеобщото твърдение, че възрастните хора трябва да си стоят вкъщи, защото изяждат хляба на младите, не помага на никого, нито на работодателите, нито на работниците", заяви още Нейков.

Той посочи още, че предизвикателства има пред всеки един от нас, защото трябва да се преодолеят предразсъдъците по отношение на мненията за възрастните хора.

"Възрастният човек не е аутсайдер, а според експертите, възрастните хора са петролът на работната сила в България", допълни Нейков.

Отношение по темата за активния и пълноценен живот на възрастните хора в България взе и председателя на Съюза на българските учители (СБУ) Янка Такева. Тя призова за кампания за формиране на положителни нагласи към възрастните хора. Такева предложи да се разработи и брошура в тази посока, включително и тя да се разпространява сред учениците.

Според Такева трябва да се промени "обърнатата ценностна система вътре в семейството" по отношение на възрастните хора.

Такева изяви желание занапред да се създаде и политика за промяна на социалната политика на държавата, с помощта на която да се въведат механизми за ангажираност на възрастните хора.

Янка Такева поиска и да се разработи нова пенсионна система от страна на държавата. /news.bg