Жертвите на едно от най-кървавите кланета в нашата история ще бъдат почетени. Това са всички 400 мъже, жени и деца, които дни преди Освобождението са били зверски избити от башибозуците. Когато населението разбира, че те настъпват, се скрива в храма „Св. Атанасий”. Там на святата земя се пролива кръвта им. А костите са открити преди 20 години, когато започва възстановяването на храма. Те още са там, в костница зад църквата.

Днес 140-години след Освобождението, бе поставена нова традиция – Българовско шествие. То започва от Бургас, където се включват стотици шофьори, и завършва в Българово, където с носии и народни песни почитаме 3-ти март и паметта на жертвите. Идеята на младия общественик и организатор на шествието Пламен Карашев днес увлече стотици и се превърна в изява на патриотизъм.

По време на събитието художникът Иван Бахчеванов представи пред местните жители проект за петметров паметник, който да бъде поставен пред входа на храма, който е и своеобразна костаница на загиналите малко преди България да бъде свободна.