Бургас е единствената община, която не само не затваря училища, но и разкрива нови. Тази традиция продължава с Професионалната гимназия по компютърно програмиране и иновации, която трябва да се превърне в инкубатор за млади гении. Бъдещето училище обаче има нужда от свой отличителен знак – лого, което да го идентифицира. Затова Общината обяви конкурс, до който бяха допуснати общо 5 предложения на различни дизайнери. Победителят ще бъде определен чрез електронно гласуване, което продължава до 5-ти март. Тук можете да видите всички идеи и да изберете своя фаворит.

Едно от най-креативните лога е на бургазлията Димитър Лазаров. Предложението на графичния дизайнер не само е изчистено, но и включва двата основни символа в езиците за програмиране – нула и единици, вплетени по начин, който дава безкрайна възможност от комбинации. Ето какво споделя и самият Димитър за вдъхновението си за логото, което той описва с фразата „Програмирай бъдещето си”. Това е и съпътстващата идея, която хрумва за слоган към графичното изображение. В конкурса участва само логото.

„Логото, което създадох, изобразява най-основните и характерни символи, благодарение на които функционира всеки компютър – цифрите 0 и 1. Те са преплетени по начин, който олицетворява безкрайните вариации, комбинации и поредици, в които тези цифри „влизат“, за да съставят всеки код и всяка софтуерна програма, караща компютъра да извърши определеното действие”, заявява талантливият Димитър Лазаров.

Според него откриването на новата гимназия в Бургас е скок в бъдещето, защото съвременният начин на живот ни поставя пред редица сериозни и напълно непознати допреди едно-две десетилетия изпитания и препятствия. Скоростното развитие на технологиите изисква от младежите образование, което да отговаря на новите професии като софтуерно инженерство, приложен програмист, уеб дизайн, облачни технологии, кибер сигурност, разработване на мобилни платформи и приложения, работа с база данни и др.

„Обучаващите се в новото училище ще научат и придобият умения на различни програмни езици, да пишат сорс кодове, да създават уеб страници и др. по един достъпен и интересен начин. Затова е важно профилираното училище да има разпознаваема идентификация сред останалите учебни заведения, както и измежду другите училища и школи по програмиране в страната”, заявява Димитър Лазаров.

Своя фаворит за лого, можете да изберете ТУК. В надпреварата участват Николай Райков, Иво Паскалски, Абуди Жабас, Димитър Лазаров и Диляна Иванова.

Спечелилият конкурса за изработване на лого на Професионалната гимназия по компютърно програмиране и иновации ще бъде обявен на 06.03.2018 г.