145 години след обесването на Апостола на българската свобода Васил Левски бургазлии се прекланят пред паметта, святото дело и героичната му саможертва в името на цял един народ.

Преклонението пред паметта на най-емблематичната фигура на българското освободително движение и радетел за "чиста и свята република" Васил Левски се проведе пред паметника му в Морската градина днес. Пред монумента на Левски представители на бургаското духовенство отслужиха заупокойна молитва, след която започна тържественият ритуал по полагане на венци и цветя от гражданите.

На церемонията присъстваха много представители на политически партии, неправителствени организации, граждани и ученици. Студа и дъжда не попречиха на десетки родолюбиви граждани да се преклонят пред делото на великия българин и поднесоха венци и цветя пред бюста му. Сред официалните лица на церемонията бяха областният управител Вълчо Чолаков, заместник кметовете Йорданка Ананиева, Красимир Стойчев и д-р Лорис Мануелян, депутати и общински съветници.

В организирания от Община Бургас ритуал участваха представители на бургаското православно духовенство, представителна част от Военноморска база ВМС - Бургас, Духов оркестър - Бургас и Детски народен хор "Трепетлика".

Изнесено бе и слово за живота и делото на Апостола, в което бе припомнено себеотрицанието на Левски и любовта му към отечеството, както и случилото се преди 145 години на 19 февруари, дата която чернее в българския народен календар.

Довечера от 18,00 часа ще се проведе и факелно шествие в памет на Васил Левски, което ще тръгне от площад „Тройката“ и ще приключи отново пред паметника на Дякона в морската градина на Бургас.