46-годишна жена седмици наред се бори за живот, след като полетя от третия етаж на сграда в бургаската улица „Калофер“. Стоянка Д. често е заплашвала, че ще сложи край на живота си. Имала е и предходни инциденти, като при един от тях едва е била спасена след тежка интоксикация. При последния е била открита в тежко състояние на паркинг, като е била откарана в болница с тежки наранявания. „Беше с много сериозни увреждания на лицето, белия дроб, счупени крайници, претърпяла е серия от операции. Ще трябва дълго да се лекува със скъпи лекарства. Но какво ще стане с нея, след като отново се сблъска с реалния живот?“, пита бургазлийка, станала очевидец на инцидента и която е проявява загриженост за състоянието на пострадалата.

Жената, която се води по адресна регистрация в Несебър, но пребивава в Бургас, неколкократно е лежала в психиатрични клиники. След лечение, тя отново се озовава на свободен режим и порочният кръг се завърта отново. Случаят е поредният, който показва колко безпомощна е системата към подобни хора, които след даден етап на лечение, отново излизат свободно на улицата и се оказват в ролята на опасни за себе си и околните.

Подобни съдби са много, а няма дневни центрове, нито възможност за посещение у дома на психиатри, които да поемат подобни пациенти. Роднините често са на работа, ако изобщо болните имат такива, и няма как да следят дали редовно приемат изписаните лекарства. Същевременно и липсва регистър на психично болните, който да дава актуална информация за броят им и тяхното актуално състояние.

Припомняме и случая с младата психично болна Силвана, която вдигна на крак преди месеци съседите си от блок 52 в бургаския ж.к. „Лазур“. За страховете на съседите й сигнализира омбудсманът Тодор Стамболиев, който оповести през ноември случая. Той получи сигнал по електронната поща от две жени, живущи в ж.к. “Лазур“, бл.52. Те търсили помощ за Силвана Гроздева, която живее сама и страда от психично заболяване, диагнозата е „параноична шизофрения“. Вероятно поради неприемане на медикаменти за един по-дълъг период от време Силвана била изпаднала в поредната си криза. Счупила външния прозорец на апартамента си, а в дома й нямало абсолютно никакво отопление. Нямало ток, парно, поради неплатени сметки. Във връзка със заболяването на жената, няколко пъти е било провеждано лечение, включително и чрез пребиваване в лечебно заведение извън града, но в момента, в който се прибере в Бургас, историята се повтаря и потретва. Силвана е млада жена, но няма абсолютно никакви близки роднини. След намесата на обществения посредник Тодор Стамболиев и на зам. кмета Лорис Мануелян тя беше настанена за лечение. След изтичане на срока му обаче тя отново се върна в дома си и очаква да се освободи място в дома в Заберново.