На Сирни Заговезни, в Малко Търново се пресъздава автентичното изпълнение на обреда Кукер без маска или наричан още бял кукер. Празнуването на Кукерът без маска е част от Живото наследство на Странджа и се изпълнява само в този край на България, като обичаят е кукерът да е само един, облечен в 7 бели овчи кожи, без маска на лицето, което е намазано със сажди. Седемте овчи кожи са старинен и реликвен елемент от този обичай, защото в митологията Дионис бива разкъсан на 7 части. За трета поредна година в ролята на Белия кукер се преобразява колоездачът Радослав Тодоров.

Сутринта на Сирни Заговезни кукерът се облича и той повежда своята дружината от различни пародийни персонажи, сред които има стражари, които охраняват цялото шествие, доктор, цар, поп, полицай, като ролята на царя е една от най-важните. През целия ден той влиза във всяка къща и ръси за здраве и берекет, и черпи стопаните с вино. Основната цел на този сценарий е да бъде пресъздадено битието на обратно, за това те играят и обратното хоро. След това следват 40 дневният великденски пост, през който старото време трябва да се възроди наново и да възкръсне новия аграрен цикъл за нов живот.

Чрез обреда се изпълняват древни практики за гонене на злото. Вярвало се, че носи благоденствие, здраве и берекет. Празникът ще продължи през целия ден. Честването ще приключи с изпълнение на традиционния обред „Пали-кош”, който символизира края на зимата и настъпването на пролетта.

Едновременно с това в деня се кодира определена слънчева фаза. В случая обредността на странджанския кукер се изпълнява в периода на пролетното равноденствие. Кукера е Бог, който в обредната игра умира и възкръсва, изигравайки края и началото на живота на общността.

Началото дне сбе дадено в 9.30 часа, когато дружината излезе, за да обходи целия град, ще посети домовете на малкотърновци, за да прогони злото от всяко семейство, да пожелае на хората благоденствие и плодородна година. В 17.30 ще ще бъдат в центъра на града. Петнадесет минути след това ще бъде представен ритуалът „Заораване“. В 18.00 часа предстои традиционният обряд „Пали кош“, който символизира края на зимата и настъпването на пролетта. Празникът ще продължи със странджански хора и веселие.