Дядо Добри почина. Светецът от Байлово, както го наричаха хората, си отиде на 103 години. Човек, далеч от материалния свят и изцяло посветен на духовното – дарил стотици хиляди на различни църкви, но живеещ като аскет.

„Това, което остана скрито за хората, най-вероятно е почти всичко. Голяма част от това, което излизаше по медиите, не отговаряше на истината. Скритото е, че дядо ми беше един смирен човек, отдаден на Бог и всичко, което правеше, беше с цел да върне вярата на хората в доброто и почтеността”, каза внукът на Християн Владимиров.

„Същественото е, че единствената цел на дядо ми бе да възстановява църкви и манастири, които са изоставени, където няма живот. С тяхното възстановяване връщаше миряните там – това беше основната му цел. Това, че дари определена сума на храм-паметника „Св. Александър Невски” го направи популярен, но това не го прави от 10 години, а от много дълго време”, разказа още Християн.

По думите му не е моментът да се говори за канонизирането на дядо Добри.

Отец Силвестър от Сливенската епархия е един от свещениците, които смятат, че дядо Добри трябва да бъде канонизиран за светец.

„Смятам, че има всички необходими условия процедурата по канонизирането му да бъде започната”, смята той.

Източник: НОВА тв