Художественото пано на големия художник Енчо Рачев, което краси фасадата на Професионалната гимназия по строителство, архитектура и геодезия "Кольо Фичето" в Бургас, се руши. За да бъде реставрирана творбата на известния художник-монументалист са необходими 15 000лв. Затова ръководството на гимназията, известна на поколения бургазлии като Строителния техникум, подема мащабна благотворителна кампания и призовава както своите възпитаници и техните семейства, така и всички, които искат да съхранят наследството на Бургас, да се включат в нея. Съвсем скоро ще бъде обявена банковата сметка, на която ще се набират дарения. Този месец ще се състои благотворителен базар, като се подготвя и цял календат със събития.

„Идеята тръгна от Асоциацията на бивши възпитаници, която беше основана през 2016г. За нас това пано не е само на училището, но и на цял Бургас, защото Енчо Рачев е известен монументалист. Във фоайетата имаме негови творби, но на фасадата, където е вече 57 години, се руши от атмосферните влияния. Проведохме проучване как може да бъде възстановено, защото не става дума за обикновено саниране. То може да бъде реставрирано само от определени хора, защото е художествена творба”, заяви за БургасИНФО директорът на Професионалната гимназия по строителство, архитектура и геодезия „Кольо Фичето” Бургас инж. Даниела Симеонова.

Тядобави, че всички частни дарители ще получат свидетелства за дарение, а който иска да помогне – може да се свърже с ръководството на гимназията.

Енчо Рачев е познат на поколения бургазлии. Той е автор на емблематични фасадни стенописи и композиции в редица училища и сгради в Бургас. За други е бил вдъхновение в часовете по рисуване.