Натискът по границата ни е смален почти до минимум, каза в предаването „Тази сутрин” по bTV министърът на вътрешните работи Валентин Радев.

Той изтъкна, че в много от случаите преминаващите се пускат умишлено, за да може да се проследи каналът. „Какво като хванем тези, които се катерят по оградата? Ще хванем 10-20 души. Ние искаме да хванем каналджиите, защото след това идва следваща група”, отбеляза той.

„И тази сутрин ми докладваха – само един човек е хванат на българо-сръбската граница. Нула, нула, и така нули от Нова година насам. Един-двама, натискът е смален почти до минимум. Но ние поддържаме това ниво. Това е най-добре защитената граница в Европа”, подчерта вътрешният министър.

„Обикновено ги връщаме, виждаме ги с термовизии, обаждаме се на турските партньори и ги връщаме обратно, те ги прибират, поясни министърът.

Той допълни, че преди 2 седмици са задържани 8 души от „Гранична полиция” заради участие в канали, като по думите му го правят за „дребни пари”.

Полицаят трябва да бъде много подготвен, когато отива на операция. Трябва да знае точно какво трябва да направи и как да го направи, дори как да употреби оръжие, ако се наложи, каза Радев по повод нападнатите полицаи в Ихтиман.

„Ако той не го знае това и има колебание, може да бъде ударен. Аз считам, че повечето са подготвени, някъде обаче не се получава. В случаите като този в Ихтиман – 60 срещу 5-6 души. Те не са полицаи от друг град, те са си от Ихтиман, знаят каква е ситуацията. Затова съм леко изненадан и това е моят упрек към полицаите. От друга страна, разбира се, те няма да стрелят срещу хората току-така”, отбеляза министърът.

Никой няма право да посяга на държавен служител, още по-малко на полицай, който въвежда ред, категоричен беше той. „Всички трябва да имат респект от това. То е взаимно – полицаите трябва да създават този респект с поведението си и гражданите постепенно да свикват”, заяви Радев.

Радев увери, че проблемът със служебните обувки на полицаите, от които служителите се оплакват, ще бъде решен. „Ще доставим и по-хубави. Всичко това струва пари обаче. Но те са прави. Около Нова година ги пратихме да издирват шесторния убиец, като се катерят по баира с бронежилетки по 3 км, обувките трябва поне да са читави”, смята той.

Не е имало спиране с палки и гонки с колата на НСО, в която е била съпругата на президента Десислава Радева, каза още Валентин Радев в разговора с Антон Хекимян.

„Автомобилът е бил на специален режим, не е бил обозначен, защото когато няма нужда, не го обозначаваме”, поясни министърът. „След него се движи белият бус с жандармерията, той не ги вижда и мисли, че е линейка. Спират го, установяват кой е и го освобождават. Колата е шофирана от човек на НСО, вътре се е возила Десислава Радева”, допълни той.

„След като е изяснено, те си тръгват по пътя, но дотогава два светофара ги преследват. На третия светофар спират, проверяват ги и изясняват”, каза Радев. Той посочи, че трасето за НДК винаги се следи.

Прекалихме с публичността по разследването на шесторното убийство в Нови Искър, призна вътрешният министър.

Източник: bTV