Над 20 са децата, които се включиха с много ентусиазъм в атрактивния кукерски обичай, който събра стотици жители на Камено в центъра на града. Така местните хора предават старата традиция, която гони злото и дава надежда за здраве и берекет (За настроението в неделя в Камено - ВИЖ ТУК).

Сред най-малките участници има и 4-годишно дете, както и 7-8-годишни момичета и момчета.

„От една година се занимавам с представянето на кукерите. Хубаво е, харесва ми всичко – костюма, хлопките, настроението. Запалиха ме мама и татко.“, каза малкият Атанас, който е на 8 години и вече за втора поредна година шества по улиците и влиза в домовете на хората с кукерския костюм.

С особена гордост 7-годишната Радост представи своите хлопки. „Те са 10 на брой, но не ми тежи костюмът. Много ми харесва. Татко и батко играят кукери също, те ми предадоха обичая“, каза малката Радост.

Обичаят е представен от местната група „Каменовски традиции“, който тази година взе златен медал за маски. Ръководител на кукерите е Наско Статев.

„Събираме се между 80 и 100 души. Най-малкият е на 4 годинки, най-възрастният е около 50, той играе бабата в групата. Един костюм тежи около 60 кг. Ние възстановяваме старите традиции. Играем за здраве в цялото семейство, да има берекет, защото ние сме такъв район – земеделски. Да бъде плодородие. Прескачането на огъня символизира гоненето на злото“, каза Статев. Самият той е кукер от повече от 30 години. „Това е тръпка. Трябва да ти идва отвътре. С помощта на кмета Жельо Вардунски възстановяваме традициите“, добави той.

Кметът Жельо Вардунски заяви, че особено е радостен фактът, че малки деца и младежи се включват в ритуала.

„Нашите кукери са известни, ще става все по-известни. От Общината ги подпомагаме. Мисля, че ще спечелят още много награди в национален мащаб, освен че радват местните жители. Два дни в Камено преживяването е много хубаво, аз лично ги чаках вкъщи с нетърпение. Това е стара традиция в Камено. Гони се злото, във всяка къща да има берекет, за всяко домакинство е чест да го посетят кукери, за да се случват само хубави неща.“, каза кметът Вардунски.