Окръжна прокуратура – Бургас предаде на съд 60-годишната Веселина Гинева, подсъдима за противозаконно лишаване от свобода на бившия си съпруг, убийството му и поддържане на заблуда на служители от НОИ, че той е жив, за да получава пенсията му. Трилърът, разиграл се в блок 2 в бургаския ж.к. „Лазур“ буквално разтърси с жестокостта си общественото пространство през лятото на 2016-та година, когато жената беше задържана.

Веселина Гинева е подсъдима за това, че за периода от неустановена дата в началото на м. май 2013 г. до 01.08.2014 г. в гр. Бургас, в дома си, находящ се в ж.к.Лазур, при условията на продължавано престъпление, противозаконно лишила от свобода Димитър Миразчиев, като го държала заключен със секретна брава на врата на една от стаите в жилището. Деянието е извършено по начин опасен за здравето на пострадалия.

Тя е подсъдима и за това, че в условията на съвкупност, с користна цел, по особено мъчителен начин, предумишлено умъртвила лице, намиращо се в безпомощно състояние - Димитър Миразчиев, като системно не му е давала достатъчно количество храна, вода и необходимите за заболяването му лекарства, лишила го е от необходимата квалифицирана медицинска помощ и грижи в болнични условия, вследствие на което е настъпила смъртта му.

Тя е обвинена и за това, че при условията на продължавано престъпление, с цел да набави за себе си имотна облага, като пълномощник на Димитър М., възбудила и поддържала заблуждение у служител на НОИ – гр. Бургас, че Димитър, който е починал на 01.08.2014 г., е жив и има право да продължи да получава пенсия за старост, в резултат на което служителят е наредил превод на пенсии на Димитър Миразчиев за периода от 01.09.2014 г. до 31.08.2016 г., по негова банкова сметка. Извършени са общо 24 превода за посочения период, като с това Веселина е причинила имотна вреда на НОИ, в общ размер на 21 140 лева.

Припомняме, че трупът на жертвата – Димитър Миразчиев бе открит в началото на 2015 г. изхвърлен в контейнер за смет в Морската градина. Първоначално се смяташе, че тялото е на клошар. Но при разследването една след друга започват да излизат наяве ужасяващите подробности. Когато на 1 август 2014 г. мъжът й починал, същата нощ тя поставила тялото му в конкейнер за смет на колелца и го избутала до парка.

Оставила го край жп прелез в района на Колежа по туризъм и си тръгнала. Престъплението можеше и да остане неразкрито, ако в полицията по-късно не бе получен анонимен сигнал.
Авторът му обяснил, че дочул разговор между учителката и нейна приятелка, в който Гинева се похвалила, че все още получава пенсията на починалия си съпруг. Така разследващите с помощта на ДНК анализ установили, че останките са именно на Миразчиев.