Човек ли е това? Земеделец влачи кон с кола в созополското село Габър, свлече кожата му по асфалта. Вижте наказанието му

img
Снимката е илюстративна

Нечовешка жестокост към кон „за назидание“ е извършил земеделски производител от созополското село Габър. Той влачел животното, завързано за товарен автомобил, оставяйки кървави следи по асфалта. Конят, който е бил каракачанска порода, е бил със свелечена козина, цялостно охлузване на лявата част на тялото, разкъсни рани и кръвонасядания. Цялата тази зловеща гледка се разиграла пред погледа на деца. Потресаващият случай става ясен от мотивите на Бургаския районен съд, който е наказал извършителя с глоба от 3000 лева.

Въпросният земеделец бил регистриран като производител и стопанисвал под аренда земи в созополското село. В съседство от него живеел мъж, който работел като дървосекач в района на месността Босна, община Малко Търново, като за извозване на изсечения дървен материал ползвал каруца и собствен кон. Един следобед мъжът се върнал от работа, като разпрегнал коня от каруцата и легнал да си почине. Конят останал без надзор пред къщата и малко след това излязъл от двора на имота, навлизайки в земите, обработвани от обвиняемия земеделския производител. Отивайки да нагледа нивата, бизнесменът забелязал оставеното без надзор животно, ядосал се и решил да покаже мускули пред хората от селото. Той завързал коня с въже за автомобила си, като по този начин замислил да го влачи за назидание по улиците на Габър. Така извел коня от нивата, поставил въже около врата му, след което завързал въжето на задната броня на автомобила и се отправил към центъра на селото.

Първоначално, дърпайки животното с ниска скорост, той се придвижил с автомобила по черния път през нивата. Излизайки на асфалтовия път, водачът рязко подал газ, увеличил скоростта на движение и се придвижил по улиците на село Габър, насочвайки се към центъра. Високата скорост не можела да се поддържа от собствения ход на животното, поради което то паднало на лявата си страна и започнало да се влачи по асфалтовия път, дърпано колата. Въпреки че в огледалото за обратно виждане шофьорът видял влаченето на животното, той продължил с високата скорост. Вследствие на търкането в пътната настилка конят получил увреждания по тялото - три броя разкъсно-контузни рани и кръвонасядания, цялостно охлузване по лявата част на торса, както и отстраняване на част от космената му покривка. От раните започнала да се стича кръв, която оставяла следи по пътната настилка. Хората, които били по улицата станали свидетели на ужасната гледка.

Изплашени за състоянието на животното местни жители, сред които и две деца, хукнали след колата. Въпреки че видял бягащите хора, които с жестове и викове го призовавали да спре автомобила, водачът продължил движението си. Едва на центъра на селото, когато пред колата застанал един от очевидците, гневният водач спрял превозното средство и излязъл от него. С викове той забранил на струпалите се лица да доближават животното, като поискал да дойде собственика на коня за да се разбере с него. Въпреки това, един от събралите се хора, се доближил до животното, свалил въжето от врата му и се опитал да го изправи на крака. Малко по-късно дошъл собственика и отвел на собствен ход коня в имота си.

За случилото се били уведомени служители на МВР и на място в село Габър бил извършен оглед на местопроизшествие, било е образувано досъдебно производство. Три дни по-късно конят починал.

По делото била назначена ветеринарномедицинска експертиза и зоотехническа такава, от заключението на които се установява, че в следствие на влаченето, в разстояние 200-300 метра, конят е получил тежки травматични увреждания от лявата си страна. В заключението са мотивирани изводи, че получените травматични увреждания за животното са тежки и трайни, същото е изпитвало болка и страдание, т.е. проявена е особена жестокост, както и че деянието е извършено по особено мъчителен за животното начин. В заключението е посочено още, че поради неизвършена аутопсия на тялото на животното, по безспорен начин не може да се установи дали смъртта на коня е в причинна връзка с причинените тежки и трайни увреждания.

Извършена е била и биологическа експертиза на иззетата от асфалтовия път червенокафявата течност, оставена при влачене на животното. От заключението на същата се установява, че биологичният материал представлява кръв от кон.

Съдът е преценил, че на мъчителя на коня следва да бъде наложено административно наказание "Глоба" в размер на по 3000 лв. Мотивите на магистратите при определяне на размера на наказанието са били свързани с имотното състояние и доходите на мъжа, както и това, че не е бил осъждан. „Като взе предвид, възрастта на подсъдимия, обстоятелството, че е семеен, баща на две непълнолетни деца и разполага с невисоки доходи за издръжката на семейството си, за която се грижи той, съдът определи размера на наказанието- "Глоба" на 3000 лева. Предвид личността на подсъдимия и неговата възраст съдът счита, че се касае за инцидентна проява на противоправно поведение и че определеното наказание, което е в този размер е достатъчно да изпълни целите на специалната и генерална превенция“, пише в мотивите на съда.

Решението подлежи на обжалване пред Окръжен съд-Бургас.

12 коментара

Добавете коментар

Електронната Ви поща няма да бъде публикувана. Задължителните полета са маркирани с *

Откажи

12 Коментара

 •  
  BAI MILE
  2018-02-15 08:57:08

  TOZI GAD NAPRAVO E ZA VAJETO......DA SE OBESI PUBLICHNO V CENTARA NA SELOTO,,,,,,ZA NAZIDANIE.....

 •  
  Jackie Hardy
  2018-02-13 17:59:02

  This disgusts more than anyone can imagine. This man should be banned from ever keeping any animals ever again, though I can not imagine how you can control this. I love this country but number one,...... I hate the cruelty that happens here.

 •  
  Екозащитник
  2018-02-08 09:49:15

  Този изрод ако ми падне, го връзвам за колата и ще го пробвам колко е добър на дълги разстояния с 60 км/ч.

 •  
  Veska
  2018-02-08 03:17:11

  Kakva dr globa moje da bude dadena v bg vs e koropirano da plati che pari ima da si gi zavre v gaza Po sushtiq nachin i tvoq krai da dano te nakaje gospod Po zemqta da se vlachis i za trochichka hlqb da prosish dolen bokluk

 •  
  Veska
  2018-02-08 03:11:13

  Ne te li beshe pone munichko jal sollen pedaras dano dade gospod Po sushtiq machin da doide kraq ti

 •  
  Veska
  2018-02-08 02:52:47

  Mrusen dolen bokluk dano edin den da Go vurjat i da Go vlachat dokato pukne dolen mrusen bokluk.Dano rucete mu da isuhnat.V Bg e pulno s dolni izrodi dano bog da te nakaje.nekadurnik nijosen grehati e golqm i tova e roditel na 2 deca

 •  
  Галин
  2018-02-06 15:58:07

  Баси изрода , ако съм на стопанина на коня ще го пребия тоя изверг , пък дано следващия път на съдията да му влачат животното

 •  
  Читател
  2018-02-05 23:24:01

  Простолюдието само чете редовете но не и между тях.големи моралисти сте

 •  
  Ayduhan
  2018-02-05 20:31:22

  Вече живеем във феодална държава. Едри земевладелци притежават селата ( техни феодални имения), останали с техни работници и една шепа хора които немогат да се противопоставят на деянията им. Те решават кой да е кмет, те си поделят държавните кооперации. Те колят те бесят в селата.

 •  
  AZAD
  2018-02-05 17:56:45

  Поредният идиот.Каква измет живее само в тази държава.И за нас и животните жалко ,че сме се родили тук.

 •  
  Iliana
  2018-02-05 11:26:15

  Не е достатъчно наказанието. Убил е коня и то по особено мъчителен начин.

 •  
  Гражданин
  2018-02-05 09:54:35

  Долна мръсна невежа сган, наричаща се " земеделец"!! Един земеделец уважава животните, особено полезните!! Затвор за такъв садист! Че и дца имал мръсника!

Най-новото

Актуални теми

Никулден 2018

Пета седмица протести в Бургас

Четвърта седмица протести в Бургас