Приятелката на лидера на Партия за независимост на Обединеното кралство (ЮКИП) Хенри Болтън временно е изключена от политическата формация заради расистки коментари за годеницата на британския принц Хари - американската актриса Меган Маркъл, предаде ДПА.
Двадесет и пет годишната Джо Марни е изпратила поредица съобщения на приятел, в които прави расистки коментари за Мегън Маркъл, съобщи "Дейли мейл".
Марни пише, че Маркъл, чиято майка е цветнокожа, а баща й е бял, ще "опетни" кралството семейство, отбелязва изданието, цитирайки едно от съобщенията.
В друго съобщение Марни писала, че никога няма да прави секс с "негър", защото са "грозни".
Петдесет и четири годишният Болтън обяви в Туитър, че приятелката му е отстранена веднага след получаването на информацията.
В изявление Марни се извини за "шокиращия език", който е използвала в съобщенията до приятел, но отбелязва, че те са извадени от контекста, допълва Асошиейтед прес.
След случилото се Болтън, който е четвъртият лидер на партията за една година, се изправя пред призиви за оставка, съобщи Ройтерс.
Той влезе в заглавията на таблоидите по Коледа, когато изданията съобщиха, че е напуснал жена си заради 25-годишния модел Джо Марни.
Членът на ЮКИП Бил Етъредж, който е и евродепутат, заяви: "Дойде времето Хенри Болтън да подаде оставка като лидер на Партия за независимост на Обединеното кралство. Той трябва да си отиде, той трябва да си отиде бързо, той трябва да си отиде колкото се може по-бързо.

Лидер на ЮКИП допреди референдума за БРЕКЗИТ беше Найджъл Фараж, който никак не харесваше българите.