Спешно търсят хора за нуждите на МВР. Полицията обяви конкурси за над 5000 служители на реда, съобщава bTV.

Недостигът е налице, тъй като много служители са се пенсионирали или са преминали на други длъжности и в други дирекции. Полицията търси да назначи 5027 униформени в цялата страна. Това е 10% от щата в системата.

Най-много полицаи се търсят в най-голямата дирекция – столичната. Конкурс е обявен за 306 патрулиращи полицаи, 50 пътни полицаи, 50 оперативни работници и 15 разследващи.

Може да кандидатства всеки, който отговаря на определени изисквания – да бъде български гражданин, до 40 години, неосъждан, да няма обвинения срещу него, физически и психически годен.

Одобрените кандидати за полицаи ще преминат специални курсове – в Академията на МВР и в центровете за подготовка. Заплатата за униформени ще бъде между 700 и 1000 лева. За разследващите полицаи, за които е задължително юридическо образование, тя ще бъде по-висока – над 1000 лева.

Главен инспектор Андон Андонов ръководи патрулиращите полицаи в отдел „Специализирани полицейски сили”. Реагират при критични ситуации, масови безредици, охраняват спортни събития.

Посветил е четвърт век на професията, която казва, че е неговото призвание.

„Любовта към родината, колкото и без съдържание да звучи, е билa водещото, когато ние сме постъпвали”, казва той. „Винаги съм намирал начин да се самомотивирам и гледам да го предам на хората, с които работя”, категоричен е Андонов.

Той трябва спешно да попълни екипа си с нови служители. „Тази работа се работи по призвание, иначе ако я работиш само за да си актуален в очите не знам на кой или заради финанси, няма как да се получи. Полицаите по призвание си личат”, категоричен е Андонов.

Оказва се, че желаещи да станат служители на реда има – в някои служби за едно място се борят по петима души.

Към професията проявяват интерес хора от всякакви браншове, дори и завършили Консерваторията, разказват от СДВР.

„Преди всичко търсим мотивирани хора, които искат да работят и да се развиват в МВР, да са психически уравновесени и физически добре подготвени. Други качества са лоялност, комуникативност, работа в екип”, изброи зам.-директорът на СДВР Борислав Борисов.

„Никой не трябва да остава с впечатление, че тази работа е лесна”, подчертава Андон Андонов.