120 жени от Бургас, Сливен и Ямбол преминаха през безплатните гинекологични прегледи, организирани от Комплесния онкологичен център в Бургас.

„Пациентките бяха на възраст между 24 и 70 години. Това, което забелязахме, е че дамите между 30 и 50 години не обръщат достатъчно внимание на здравето си. Някои от тях не бяха ходили на гинеколог повече от 5 години, от също толкова не им беше взимана и цитонамазка. Не се обръща достатъчно внимание на женското здраве, а аз и колегите от Комплексния онкологичен център апелираме за това, защото прегледът продължава 20 минути, но може да удължи живота с 20 години”, заявява д-р Павел Добрев.

По време на гинекологичните прегледи е спасен животът на няколко пациентки, които въобще не са подозорали за заболяванията си, но са посетили скрининга, заради дребни оплаквания. Една от тях е 60-годишна жена от Бургас.

„При тази пациентка открихме колосален тумор с дължина 25 см. и тегло 3 килограма. За щастие хистологията показа, че е дброкачествена миома на матката. Дамата не е знаела за тумора, мислила си е, че е напълняла. В един момент обаче е започнала да има проблеми с уринирането, а миомата е пристискала както пикочния мехур, така и дебелото черво. Оперирахме жената и дори вече е изписана, възстановява се успешно”, разказва д-р Добрев. Друга оперирана пациентка е имала осемсантиметров полип на матката. При част от жените резултатът от цитонамазките е показал риск от развитие на онкологично заболяване, затова преди да бъдат взети мерки им е направено и колпоскопско изследване.

„Моят съвет към жените е да обръщат внимание на здравето си, защото се наблюдава спад на възрастта при онкологичните заболяванията. Здравето трябва да е основна тяхна грижа, защото ако на фризьор се ходи почти всеки месец, не е редно на гинеколог да не се ходи с години”, допълва д-р Добрев.