Необичаен цъфтеж на планктона, който тази пролет направи морето тюркоазено синьо, намалява рибните ресурси в Черно море. Явлението понижава прозрачността на водата и нивото на кислорода и лишава обитателите от слънчева светлина, твърдят специалисти.

Феноменът, който "оцвети" морето в наситено изумрудено синьо, не бе наблюдаван досега. Може само да гадаем какво е станало във водата - дали става въпрос за химична, биохимична или биологична реакция, казва за БТА Йордан Господинов, изпълнителен директор и представляващ Асоциация на риба и рибни продукти "БГ ФИШ".

Едно от неговите предположения за необичайно слабия улов също е липсата на нормален цъфтеж на планктона, който оставил рибата без храна и по-голяма част от екземплярите останали малки.

"Хранителната верига започва с планктона. Планктонът го яде прословутата цаца, с която се хранят по-големите риби - сафридът, леферът и паламудът. Всъщност така се затваря веригата", разясни Господинов. Подобно застрашително намаляване на рибните ресурси се наблюдава тази година и при хамсията, черонокопа, сафрида.

В същото време според част от рибарите в Бургаско обяснението за тревожния улов на цацата е в увеличената популация на делфините. Те пресмятат, че един делфин изяжда по около 20 кг риба всеки ден. От Асоциацията отхвърлиха тази информация, а според тях по-скоро нова за нашите води медуза също е една от причините за малкото риба. Ставало въпрос за така наречената гребеновидна медуза, която се размножава много бързо и изяжда планктона, с който се храни цацата.

Високите температури на водата също са се отразили неблагоприятно, смята Господинов. Водата е останала топла до края ноември и това прогонило проходните риби, които идват от Босфора - лефер, чернокоп, паламуд, зарган.

Паламудът тази година не дойде въобще, чернокоп също няма, казват созополски рибари. Миналата година чернокоп започнали да вадят още в края на август, а след два месеца рибата се угоила толкова много, че станала голяма колкото лефер. Тази година вадили от мрежите малко цаца, рапани, миди, попчета.

Рибата изчезна, тази година и чернокопът, и сафридът, и барбунът е слаб. т. е. нещо в хранителната верига липсва, твърди Господинов. Той съветва хората да не купуват риба от крайпътни фургони. Дребната риба се счита за прясна до 4-5 часа, след като е уловена. Иначе казва, че прясната риба се познава по бистрите очи, лъскавината по тялото и твърдия корем.