Двойно повече деца са посегнали на живота си през 2017-а в сравнение с 2016 г. Това сочат данните на отдел “Аналитичен” във Върховната касационна прокуратура (ВКП).

42 са случаите на самоубийства или опити за самоубийства на непълнолетни или малолетни през първите 9 месеца на тази година, съобщи прокурор Малена Филипова.

При 37 от тях на живота си са посегнали тийнейджъри между 14 и 18 години, а при 5 - малчугани под 14 г. Според данните на прокуратурата през миналата година фаталното решение са взели 23 деца.

При всяко самоубийство или опит прокуратурата образува дела за склоняване към самоубийство. Дали обаче някой е повлиял на детето, няма как да се установи, съобщава "24 часа".

Един от последните трагични инциденти бе в началото на септември в Стрелча. Тогава 11-годишният Венислав се простреля в главата с ловната пушка на баща си на втория етаж в семейната къща. Детето бе записало в телефона си и предсмъртно послание към родителите си: "Не сте виновни вие. Обичам ви".

В джиесема му разследващите откриха и видеофайлове, в които ученикът обяснявал как ще сложи край на живота си.

През май 14-годишно момиче от София загина след опит да си направи снимка на покрива на висока сграда в столицата.

Осмокласничката загуби живота си на недовършен строеж, падайки от 12-ия етаж. 1811 деца на възраст между 14 и 18 години са станали жертва на престъпление от началото на 2017 г., сочат данните на прокуратурата. 1221 са пострадалите малолетни, т.е. под 14 г.

25 са убитите, а 11 - отвлечените. Един от зловещите примери е убийството на 11-годишната Никол, която на 8 септември бе открита мъртва в асансьор в блок в бургаския кв. “Меден рудник”. За смъртта и? бе задържано 15-годишно момче. Според версията на полицията повод за конфликта между двамата бил къде да пушат наргиле. Близките на момичето обаче не вярват това да е причината, защото петокласничката не проявявала интерес към това развлечение, особено модно през последните години. В хода на разследването обаче стана ясно, че детето е имало над 2000 приятели в социалните мрежи

9 дела пък са образувани през тази година за държане на деца в плен, през миналата те са били 6.

Пак по данни на ВКП 108 са невръстните жертви на грабеж от началото на 2017 г. Това е престъпление, което оставя трайни следи върху психиката им, обясни прокурор Филипова. 75 от тях са непълнолетни, а 33 - малолетни.

Почти толкова са били жертвите на грабеж и през миналата година. Тогава са се водели 128 досъдебни производства. 82 са за ограбване на тийнейджър между 14 и 18 г., а 46 за малолетни.

За първите девет месеца на годината 60 деца са станали жертва на изнасилване, 14 от тях са били под 14 години, а 46 - между 14 и 18 г. Други 16 техни връстници са склонявани към проституция, но прокурорите признават, че бройката е твърде условна и едва ли отговаря на реалността. В лапите на сводници са попаднали едно малолетно дете и 15 непълнолетни. През м. г. случаите на изнасилени деца са били 85. 19 дела пък се водят за блудство с дете от същия пол.

Тревожна е и статистиката по отношение на семейното съжителство между дете и възрастен мъж. Никой друг освен прокуратурата не обръща внимание на този проблем, който се обяснява с традициите, каза прокурор Филипова. От началото на годината образуваните дела са 530, а през миналата са били 639.

Значителен е и броят на децата, пострадали при катастрофи. За първите 9 месеца на годината те са 169, а през миналата са били 255.

Според психоаналитика Мария Чомарова, децата го правят от яд и реванш към възрастните. По думите й, децата, които слагат край на живота си, са много самотни. Причината - расте пропастта между родители и деца, между учители и деца. "Нямаме време и не улавяме сигналите", казва специалистът.

"Тийнейджърите гледат на света през увеличителни стъкла, през лупа. За нас може даден проблем да е буря в чаша вода, а за тях - огромен. Те са под силен натиск за резултат, за успешност. Чувстват живота си несигурен, защото и родителите им се чувстват несигурни в работата и в живота.

От друга страна, не виждат в училище, а понякога и вкъщи, мотивирани и заинтересовани хора, които искрено да ги подкрепят и да им обръщат внимание", коментира Чомарова.