Десетки жители на Атия днес се питаха къде е камерата, която трябва да се намира на кръстовището на пътя Бургас-Созопол, където загина 16-годишният Костадин Джардов. Поне 3 месеца кутията е празна, казаха местните хора.

Шефът на отдел „Спорт и младежки дейности“ към Община Созопол Христо Бардуков каза днес по време на протеста на кръстовището, че за нейното поставяне преди години са отделени пари от общинския бюджет. „Шофьорите се предупреждават, че камера няма и да могат да карат спокойно и резултатът е налице – поредната жертва“, коментира той.

По неофициална информация, за нея са отпуснати 3 хил. лева от Община Созопол. От преди няколко месеца обаче рязко спрели снимките, които шофьорите получават при превишаване на скоростта в този участък. Коментарите на местните жители са, че камерата в момента се намира на бул. „Тодор Александров“, в района на бензиностанция „ЛУКойл“.

Камерата наистина не работи, това обаче, според „Пътна полиция“ няма никакво значение за скоростта на шофьорите, защото преди и след нея има поставени знаци, ясно обозначаващи наличието й, както и ограничението от 60 км./час. Самата пешеходна пътека също е обозначена с пътен знак, както и е в осветена зона, коментираха от полицията. Това означава, че независимо дали има или не камера – шофьорите трябва да спазват сигнализацията.

Практика е камерите да се местят, като местата, където се поставят, се определят от натовареността на трафика.

Припомняме, че жители на Атия и Черноморец блокираха пътя с категоричното искане кръстовището да бъде обезопасено. Те настояват спешно за работеща камера, постоянно полицейско присъствие, изграждане на пасарелка, както и за промяна в маршрута на автобусите от Бургас към Созопол и обратно, така че да влизат в Атия.

Кръстовището е изключително натоварено, а спирката е от другата страна на селото и десетки ученици и работещи в Бургас хора са принудени да пресичат пътя.