Жителите на Атия, подкрепени от хората в Черноморец настояват за спешното обезопасяване на кръстовището на пътя Бургас-Созопол, където вчера загина 16-годишният ученик Костадин Джардов. Местните жители днес блокираха района, положиха стотици цветя на асфалта, младежи ридаеха и пресичаха по пешеходната пътека пред спрените колони автомобили, за да покажат че искат да няма повече трагедии. Приятелите на Костадин залепиха със сълзи на очи снимката му на стълба, който се намира точно между пешеходната пътека и спирката, на която десетки деца всеки ден чакат автобуса за Бургас, за да отидат на училище.

„Тук съм, защото това е поредно доказателство, че когато институциите не си свършат работата, се заплаща с човешки живот. През 2014 година имаше събиране в Областна управа, на което се обсъждаше безопасността по пътищата в Бургаска област. В една от точките, беше точно този участък, това кръстовище. Имаше различни предложения – за кръгово, за светофари, имаше решение да се прави пасарелка. Пасарелката още не е направена - три години след това. От нашата фондация излязохме с друго предложение, тъй като това е вход на населено място, както и на Военноморската база и можеше да се действа по наредбата за обезопасяване на пешеходните пътеки“, каза Михаил Попов от фондация „Безопасни улици“, който беше сред местните хора.

Шефът на отдел „Спорт и младежки дейности“ към Община Созопол също беше на мястото на трагедията. Точно до пешеходната пътека се намира и една от камерите, която се оказа обаче, че не работи. „Поставянето й беше финанисирано от Община Созопол, но повече от половин година, не знам въз основа на чие решение, камерата я няма. В социалните мрежи шофьорите пишат, че няма камера и може да се кара спокойно, което автоматично прави пътя летище – убиец. Резулатът е налице – поредна жертва. Нека не се спекулира, че това е втори или трети убит човек, може би загиналите хора са над 10 на това кръстовище. Хубаво е, че днес тук има хора, които твърдо решиха, че решение трябва да се вземе. Премиерът, при едно гостуване в Черноморец каза, че пътят Черноморец -Бургас трябва да се ремонтира и да се вземат мерки. Благодарение на инициативата на кметовете на Бургас, Созопол, Приморско се сложи мантинеланта, та намаляха челните катастрофи, което обаче не спира отнемането на човешки животи. Исканията на Иницативния комитет, чието име е „Атия за живот и бъдеще на децата ни“ – камерата да се възстанови, да има полицейско присъствие постоянно, автобусите на „Бургасбус“ да влизат в Атия, а не децата да пресичат. Докато траят тези временни мерки, държавата да отпусне средства и да се постави пасарелка. Децата трябва да се прибират живи и здрави.“, каза Бардуков.

Кметът на Атия Ренета Стоева заяви, че многократно е поставяла въпроса пред различни институции. „Ще бъдем тук и занапред, докато не се направи нещо за обезопасяването на това кръстовище. Искаме пасарелка, защото просто не може да се пресече. Особено лятото тук е страшно. Човешкият живот е безценен. До този момент никоя институция не ни е потърсила. Надяваме се вече нещата да се случат. Ако не – ще бъдем тук, на това кръстовище отново“, каза тя.

В Атия, Черноморец, Равна гора тече подписка, която ще бъде разпратена до различни институции с исканията на местните хора.